Висшият съдебен съвет вече е изпратил решението си за избор на нов главен прокурор на президента Румен Радев, който трябва да утвърди кандидатурата с указ. Държавният глава ще се запознае с решението на ВСС след като се върне от визитата си в Япония. Действията му ще бъдат съобразени с изискванията на Конституцията. Това казаха за "По света и у нас" от прессекретариата на президента.

С 20 гласа "за" и 4 "против" снощи Иван Гешев беше одобрен за нов главен прокурор от Пленума на Висшия съдебен съвет.

По закон няма определен срок, в който президентът да издаде указ за назначаването на главния прокурор или да го върне на Висшия съдебен съвет.

Ето какво каза пред БНТ Гешев след избора на ВСС.

Иван Гешев, избран за главен прокурор: Трябва да продължим по същия начин, по който почнахме последните 2-3 години. Като показваме, че няма разлика между български гражданин с нисък социален статус и български граждани с висок социален статус, когато те са извършили нарушения или престъпление или когато има данни за извършено престъпление или доказателства за извършено престъпление.
ВСС одобри Иван Гешев за главен прокурор след близо 10 часа заседание

ВСС одобри Иван Гешев за главен прокурор след близо 10 часа заседание

Висшият съдебен съвет одобри Иван Гешев за главен прокурор. Кандидатурата му беше единствената за поста на обвинител номер 1. Изслушването започна в 1...

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров коментира пред "По света и у нас" възможностите пред Румен Радев.

Проф. Пламен Киров: Президентът е наясно с персоналните и професионалните качества на кандидата, който се предлага от Висшия съдебен съвет. Кандидатурата е подкрепена с 20 от 24-те присъстващи членове на ВСС, тоест с много по-високо мнозинство от изискващите се 2/3, тоест, минималният брой 17. Струва ми се, че президентът е длъжен, ако все пак откаже да назначи, да издаде указ за назначаване, да се мотивира. Той не може да избяга от това да обясни на обществото защо след като има такава подкрепа от членовете на ВСС, той въпреки всичко има възражения. Тези възражения трябва да бъдат обосновани.
Президентът ще се запознае с решението на ВСС след като се завърне от Япония

Президентът ще се запознае с решението на ВСС след като се завърне от Япония

Държавният глава Румен Радев ще се запознае с решението на ВСС за избор на главен прокурор след като се завърне от визитата си в Япония. Действията му...