НОВИНИ

Няма да има нова процедура за избор на председател на ВАС

Висшият съдебен съвет реши, че трябва да довърши вече започнатата процедура за избор за председател на ВАС. Съветът обсъжда как да действа, след като президентът Румен Радев върна предложението за назначаване на Георги Чолаков. Чолаков беше избран с 20 гласа от предишния състав на съвета. А държавният глава подписа указа си в първия ден на новия ВСС.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
12:13, 12.10.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Отхвърлено беше предложението да се проведе изцяло нова процедура. "За" този вариант гласуваха само трима от 25 членове на съвета - председателят на ВКС Лозан Панов, Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров.

Част от съвета застъпиха мнение, че трябва да се прегласува кандидатурата на Георги Чолаков и ако той не събере необходимата подкрепа отново, тогава да се върви към нова процедура. Тази позиция защитиха главният прокурор и сегашният председател на ВАС Георги Колев.

След като стана ясно, че ще продължат процедурата - дискусията премина към това от какъв етап да стане това. Оформиха се 3 предложения - направо да се гласува, да се изслуша само Чолаков или и опонента му - Соня Янкулова.

Мотивът да има изслушване и въпроси е, че все пак новият състав на съвета трябва да направи информиран избор за професионалните и нравствени качества на кандидатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Продължава събарянето на незаконни постройки в пловдивската Арман Махала
​Продължава събарянето на незаконни постройки в пловдивската "Арман Махала"
Прокуратурата повдигна обвинение в подкуп на полицейския началник от Пловдив
Прокуратурата повдигна обвинение в подкуп на полицейския началник от Пловдив