Комисията по атестациите и конкурсите към прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие доклад, според който професионалните качества на Иван Гешев отговарят напълно на изискванията той да стане главен прокурор. В комисията са разгледани всички постъпили до момента становища в подкрепа на кандидатурата, както и срещу нея. Установено е, че липсват данни, които да поставят под съмнение професионалните качества на Иван Гешев.

233 извършители на престъпления са осъдени по обвинителни актове внесени от Иван Гешев като прокурор от 2006-а до 2016-а, първо в Софийската районна, а след това и в Софийската градска прокуратура. Работил е по много дела с голяма фактическа и правна сложност.

От 2016 до 2018 - докато е ръководител на Специализираната прокуратура се е произнесъл по над 1700 преписки и е направил 62 предложения за законодателни промени до главния прокурор.

Това са само част от фактите, които мотивираха Комисията по атестациите и конкурсите единодушно да приеме, че сегашният заместник-главен прокурор притежава изцяло професионалните качества, необходими да заеме поста на обвинител номер едно. Утре Комисията по професионална етика към прокурорската колегия на ВСС трябва да разгледа доклада за нравствените качества на Иван Гешев като кандидат за главен прокурор.

На 9 октомври Прокурорската колегия трябва да разгледа двата доклада и да реши дали кандидатурата му е допустима. Ако решението е положително, тогава на 24 октомври, Висшият съдебен съвет ще изслуша кандидата за главен прокурор и ще гласува.

За да бъде избран, Иван Гешев трябва да получи одобрението на минимум 17 от 25-те членове на съвета.

Асоциацията на прокурорите подкрепя кандидатурата на Гешев за главен прокурор

Асоциацията на прокурорите подкрепя кандидатурата на Гешев за главен прокурор

Прокурорите, застанали зад кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, са категорични, че го подкрепят не по задължение и под строй. От Асоциацият...