НОВИНИ

ВСС прие оставката на а шефа на СРС Методи Лалов

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие оставката на шефа на Софийския районния съд Методи Лалов. На протест в петък той обяви, че се оттегля от поста, считано от 2 февруари, защото не срещал подкрепа за решаване на проблемите на съда.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:30, 13.12.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Съветът гласува мерки за подобряване на състоянието на Софийския районен съд. Оставката беше внесена като извънредна точка. Магистрати посочиха, че се бърза излишно и това само ще засили усещането за натиск върху съдиите.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че извънредното гласуване на оставката е знак за отношението на съвета към всеки с различно мнение.

Шефът на Върховния административен съд пък каза, че всички искания на Лалов - кадрови и финансови - са били удовлетворени. Георги Колев изрази мнение, че съдийският протест е бил използван политически и припомни стара идея - Софийският районен съд да бъде разделен.

Георги Колев - председател на ВАС: В крайна сметка оставката е личен акт - той е бил свободен както да я подаде, така и да не я подава. Действително обстоятелствата може би са мотивирали едно такова решение - проблемите, които съществуват с натовареност и т.н. Не обвинявам него за каквото и да било затова започнах с нещо различно - трябва да си дадем отговор на въпроса - било ли е изобщо възможно той да се справи с такава мегаструктура от 586 човека.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македония накъде след избора - коментар на Костадин Филипов
Македония накъде след избора - коментар на Костадин Филипов
Четирима от пострадалите в Хитрино все още са в тежко състояние
Четирима от пострадалите в Хитрино все още са в тежко състояние