НОВИНИ

ВСС се раздели

ВСС единодушно гласува правилата, по които ще се раздели на съдийска и прокурорска колегия

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
16:18, 14.04.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Историческо заседание във ВСС. Съветът се раздели вътрешно на две колегии, както беше прието с последните промени в Конституцията. Гласуван беше и поименният състав на съдийската и прокурорската колегия. Решението беше взето единодушно и без никакви спорове. Процедурата е прецедент, защото от следващия състав - разпределението ще става още с избора на членовете на съвета.

Избраните от съда и прокуратурата - автоматично отиват в своята колегия. Спорният момент беше парламентарната квота. ВСС гласува те да се разпределят според последната си месторабота. Така шестимата, които последно са били съдии ще попълнят съдийската колегия. Останалите - прокурор, следовател и трима адвокати - ще влязат в прокурорската.

Екатерина Захариева, Министър на правосъдието: Най-обективно решение беше възприемането на критерия по последна месторабота. Разбира се, когато става въпрос за тримата колеги адвокати, членове на ВСС, ако беше избран друг критерий, например професионален опит, щяха да станат ужасно много спорове.

Двете адвокатки, които имат стаж и в съда, не се противопоставиха на предложението. Юлияна Колева коментира, че не прави жертва, а приема предизвикателство - защото с прокуратурата предстои много сериозна и отговорна работа.

Димитър Узунов, представляващ ВСС: Този критерий събра пълно единодушие и около него се обединихме, взехме решението и разделението стана факт, може би за изненада на много от вас.
;

Преди гласуването председателят на ВКС каза, че се надява на сериозен дебат. Той прогнозира, че разделянето ще мине гладко, след като парламентът прие повишение на заплатите във ВСС.

Лозан Панов, председател на ВКС: Имаше позиция с искане за оставка на ВСС. Месец и половина - два след това вече има обръщане с аргументация за възнаграждения. След като има такъв обрат в политиците - в една посока, в друга посока - най-малкото това е непоследователно.

Магистратите си дадоха две седмици, за да променят правилника за работа. След това ще трябва да започнат да решават кадровите въпроси - отделно за съдии и прокурори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
19-годишен е обвинен за смъртта на Александра от Провадия
19-годишен е обвинен за смъртта на Александра от Провадия
Турският шофьор, който прегази 6-годишно дете в село Паничерево, остава в ареста
Турският шофьор, който прегази 6-годишно дете в село Паничерево, остава в ареста