Висшият съдебен съвет ще изпрати решението си за избор на нов главен прокурор на президента Румен Радев, който трябва да утвърди кандидатурата с указ.

С 20 гласа "за" и 4 "против" Иван Гешев беше одобрен за нов главен прокурор от Пленума на Висшия съдебен съвет. По закон няма определен срок, в който президентът да издаде указ за назначаването на главния прокурор или да го върне на Висшия съдебен съвет.

Изслушването на Иван Гешев за поста продължи близо 10 часа и беше съпътстван от протести - на поддръжници и на недоволни от начина на провеждане на избора.

Иван Гешев, избран за главен прокурор: Трябва да продължим по същия начин, по който почнахме поледните 2-3 години. Като показваме, че няма разлика между български гражданин с нисък социален статус и български граждани с висок социален статус, когато те са извършили нарушения или престъпление или когато има данни за извършено престъпление или доказателства за извършено престъпление.
ВСС одобри Иван Гешев за главен прокурор след близо 10 часа заседание

ВСС одобри Иван Гешев за главен прокурор след близо 10 часа заседание

Висшият съдебен съвет одобри Иван Гешев за главен прокурор. Кандидатурата му беше единствената за поста на обвинител номер 1. Изслушването започна в 1...