НОВИНИ

Всяка година в България се раждат около 6000 недоносени деца

Годишно в България около 6000 деца се раждат преждевременно - с тегло под 2500 грама. Тази цифра се запазва през годините. Лекарите обаче отбелязват и добра тенденция, че все повече недоносени деца оцеляват, дори и такива, които са родени в средата на бременността. Данните бяха изнесени в деня, в който отбелязваме празника на Св. Стилиян - закрилник на бебетата.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
15:25, 26.11.2018
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Иван се ражда миналото лято преждевременно - в 29-а седмица. Тежи малко над 1 килограм.

Детелина Николова: Трябваше да се роди ноември, но тоест 2 месеца и 10 дни по-рано. Причината е, че се наложи се серклаж. Получи се инфекция и се наложи да излезе по-рано.

След двумесечна борба и постоянни грижи в Неонатологичното отделение на болница „Пловдив“ детето е изписано здраво, с нормално тегло.

А там в момента се лекуват 24 бебета като Иван. Само за миналата година през отделението са преминали 170 деца, 11 от тях родени под 1 килограм. Най-честите причини са инфекциите по време на бременността или недобра доболнична помощ.

д-р Диана Аргирова – началник на Неонатологично отделение – УМБАЛ „Пловдив“: Много пъти бременностите наистина не са проследени. Много малки майки, непълнолетни. Много възрастни. Двуплодни бременности и всичко това може по малко по малко да допринесе за такива преждевременни раждания и раждане на бебе с ниско тегло.

Честа практика е и майки да изоставят недоносените си бебета след като ги родят. Съвсем скоро в отделението едно преждевременно родено момиченце без родители ще бъде настанено в приемно семейство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майки настояват за подобряване на родилните грижи у нас
Майки настояват за подобряване на родилните грижи у нас
Няма промяна в доставките на газ за България заради напрежението Русия-Украйна
Няма промяна в доставките на газ за България заради напрежението Русия-Украйна