НОВИНИ

Втора колективна оставка и протест на медицинските сестри от болницата в Карлово

Втора колективна оставка в Карловската болница. След като преди дни медицинските сестри от Детското отделение обявиха, че напускат, днес това направиха и колегите им от Вътрешното. Причината е, че те не са получили увеличение на основната заплата.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
08:22, 30.09.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Медицинските сестри казаха, че няма да отстъпят от искането си за основната заплата от 950 лв и не приемат предложението на шефа на болницата за увеличение на заплатите със 100 лв и допълнително материално стимулиране до 952 лв.

Силвия Стайкова - медицинска сестра: .Притесненията ни са, че имаме клинични пътеки, определен лимит и ако не го изпълним... ДМС няма да има, така че няма да има и добавка към заплатите, оставаме си с тези предложени 100 лв може би до пенсия.
Даниела Икимова - медицинска сестра: Съжаляваме, че тази болница ще остане без специалисти, които да се грижат за децата ни, за децата ви.

Изцяло солидарни с исканията на медицинските сестри, които депозираха оставки, са лекарите от Детското отделение в болницата.

Д-р Морие Митева - детски лекар: Без детско здравеопазване просто една държава няма бъдеще, искаме прозрачност как са разпределяни парите и не искаме всеки лично да се договаря за заплата.

Управителят на болницата посочи, че е увеличил единствено заплатата на главния счетоводител. По думите му, финансовият ресурс, с който разполага здравното заведение не е достатъчен за повишаване на заплатите на всички медицинските сестри на 950 лв.

Д-р Христо Пелев - управител на МБАЛ "Д-р Киро Попов" - Карлово: При това финансиране на най-нископлатените клинични пътеки, които обикновено работят общинските болници, ние трябва да поискаме поне увеличение на клиничните пътеки. - С колко? - Поне с 20%.

Днес председателят на общинския съвет в Карлово свика комисията по здравеопазване към местния парламент, за да разгледат проблемите на медицинските сестри.


Вижте повече в прякото включване на Станислава Христозова в Сутрешния блок на БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
28-ата българска антарктическа експедиция заминава на 13 ноември
28-ата българска антарктическа експедиция заминава на 13 ноември
Улици без табели пречат на работата на Спешната помощ във Варна
Улици без табели пречат на работата на Спешната помощ във Варна