Втора колективна оставка в Карловската болница. След като преди дни медицинските сестри от Детското отделение обявиха, че напускат, днес това направиха и колегите им от Вътрешното. Причината е, че те не са получили увеличение на основната заплата.

Карлово

Медицинските сестри казаха, че няма да отстъпят от искането си за основната заплата от 950 лв и не приемат предложението на шефа на болницата за увеличение на заплатите със 100 лв и допълнително материално стимулиране до 952 лв.

Силвия Стайкова - медицинска сестра: .Притесненията ни са, че имаме клинични пътеки, определен лимит и ако не го изпълним... ДМС няма да има, така че няма да има и добавка към заплатите, оставаме си с тези предложени 100 лв може би до пенсия.
Даниела Икимова - медицинска сестра: Съжаляваме, че тази болница ще остане без специалисти, които да се грижат за децата ни, за децата ви.

Изцяло солидарни с исканията на медицинските сестри, които депозираха оставки, са лекарите от Детското отделение в болницата.

Д-р Морие Митева - детски лекар: Без детско здравеопазване просто една държава няма бъдеще, искаме прозрачност как са разпределяни парите и не искаме всеки лично да се договаря за заплата.

Управителят на болницата посочи, че е увеличил единствено заплатата на главния счетоводител. По думите му, финансовият ресурс, с който разполага здравното заведение не е достатъчен за повишаване на заплатите на всички медицинските сестри на 950 лв.

Д-р Христо Пелев - управител на МБАЛ "Д-р Киро Попов" - Карлово: При това финансиране на най-нископлатените клинични пътеки, които обикновено работят общинските болници, ние трябва да поискаме поне увеличение на клиничните пътеки. - С колко? - Поне с 20%.

Днес председателят на общинския съвет в Карлово свика комисията по здравеопазване към местния парламент, за да разгледат проблемите на медицинските сестри.


Вижте повече в прякото включване на Станислава Христозова в Сутрешния блок на БНТ

Медицински сестри и лекари излязоха на протест в Карлово

Медицински сестри и лекари излязоха на протест в Карлово

Лекари и медицински сестри от болницата в Карлово излязоха на протест, след като не получиха желаното увеличение на основната заплата от управителя на...