НОВИНИ

Втора министерска среща се проведе в Солун

Пасивният достъп до системата на Шенген за България ще гарантира в по-голяма степен сигурността по границите ни. Това заявиха министрите Екатерина Захариева и Валентин Радев. Двамата участваха във Втората министерска среща в Солун между представители на България, Гърция, Македония и Албания. Репортаж от Солун на специалните ни пратеници Тоня Димитрова и Борислава Стефанова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:15, 05.10.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

5 хиляди мигранти, които сега са притиснати в Сирия, ще тръгнат към нашата страна и ще се отправят на север. Тази статистика вътрешният министър Валентин Радев изтъкна като пример за предимствата, които страната ни получава с пасивния достъп до шенгенската система.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Те ще минат оттук, ще минат през нашата страна и ще отидат към Северна Европа. Част от тях са може би потенциални терористи. Пасивният достъп дава потенциал да проверяваме кои са тези хора, надявам се до края на другата година да ни приемат в Шенген.

Екатерина Захариева посочи, че това е изключително важна крачка към членството зоната за свободно движение.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Изключително добър знак е и за България и За Румъния, защото това е много принципна позиция, защото когато се справяме най-добре с охрана на външните граници и спазваме техническите критерии, е крайно време да се вземе политическото решение.

Именно сигурността беше акцент на втората министерска среща в Солун в четиристранен формат, а подкрепа за членството ни в Шенген именно с акцент върху сигурността изрази и домакинът - Гърция.

Никос Кодзиас - министър на външните работи на Гърция: Подкрепяме България и Румъния за членство в Шенген, защото именно това означава един обединен регион това е солидарност и е от полза за Гърция, ако зоната за сигурност на ЕС се разширява.

В рамките на срещата бяха проведени и редица двустранни срещи - една от тях между Екатерина Захариева и албанският ѝколега Дитмир Бушати. В центъра на разговорите беше албанският закон за малцинствата, в който не е записано наличието на българско малцинство в страната. Причината за това е забавяне в процедурата за регистриране на българско малцинство и хората, които искат да се самоопределят като българи трябва да бъдат подкрепяни, заяви Захариева.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Получих уверения, че те нямат абсолютно никаква пречка, даже признаха египетско малцинство, ако те се чувстват като българи да изпълнят процедурите и да бъдат признати като такова.

Енергийната политика на региона също беше предмет на разговорите, а следващата среща в този формат ще е посветена на проекти с европейско финансиране.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неправителствена организация иска център за работа с деца аутисти
Неправителствена организация иска център за работа с деца аутисти
Полша подкрепя България за Шенген
Полша подкрепя България за Шенген