Втори ден на загуби на световните борси. Към вчерашните сривове, продиктувани от очаквания за нова глобална рецесия, се добави поредна ескалация на търговската война между САЩ и Китай. Пекин заплаши с контрадействия най-новите мита, наложени от Доналд Тръмп.

Преди да отбележат минимален ръст днес основните борсови индекси в Съединените щати се сринаха с около 3 процента в края на търговията през миналата нощ.

Заради негативните данни за второто тримесечие на годината на Китай и Германия - две водещи търговско ориентирани икономики. Както и заради явление, което не е наблюдавано от 70-те години на ХХ век - доходността на 30-годишните американски ценни книжа падна под 2 процента, и по-важно - доходността на 10-годишните се срина под тази на облигациите с 2-годишен падеж. Такъв масов наплив към сигурни, макар и нискодоходни, инвестиции не е имало след глобалната финансова криза и се смята за предвестник на рецесия.

Рос Гербър, пазарен анализатор от Калифорния: Дълговият пазар рядко греши. А сега ни дава да разберем, че търговските войни са нещо ужасно за глобалната икономика и че "Америка на първо място" на Тръмп може и да е от някаква полза на Америка, но само в краткосрочен план.

Днес сътресенията, главно на европейските и азиатските борси, бяха подкладени от заплахата на Китай да отвърне подобаващо на най-новия залп с мита в търговската война на Доналд Тръмп. Опасенията са, че ако просто не увеличи ставките на своите мита върху американски стоки, ответният удар на Пекин може да е неконвенционален - чрез обезценяване на юана или да спре да инвестира в американски дълг.