НОВИНИ

Втори ден опашки пред БНБ за възпоменателната монета

Отново десетки любители на нумизматиката от всички възрасти за втори ден се наредиха пред БНБ, за да се сдобият с безценната монета от 10 лева, пусната в чест на Българското председателство на Съвета на ЕС.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:50, 03.01.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Още вчера започна опашката пред БНБ, като в обедните часове, тя започваше от сградата на ЦУМ. Вчера банката отвори своите каси в 8.30 ч. В нея се пускаха малки групи от хора от по десетина души, за да не се създава стълпотворение в огромния банков салон. Останалите бяха принудени да стоят под дъжда, чакайки смирено своя ред. Отстрани тази дълга опашка напомняше опашките, които се виеха пред хлебарниците по времето на Виденовата криза от 1996 г. и с това привличаше вниманието на минувачите. 45 минути след отварянето на касите, първите щастливци, сдобили се с монетата, излязоха и бяха бурно приветствани от присъстващите. Те обясниха, че причината за забавянето е била техническа.

Българската народна банка вече пусна в обръщение 2 монети, посветени на българското европредседателство на Съвета на Европейския съюз. Едната е възпоменателна, а другата - обменна.

Възпоменателната монета е с номинална стойност 10 лева. Тя е изработена от чисто сребро, с частично позлатяване. Тиражът й е ограничен – едва 3000 броя. Именно затова всеки ще може да си закупи само по една. Монетата вече се продава на касите на Българската народна банка в София, Бургас, Варна, Плевен и Пловдив на цена от 66 лева.

Разменната монета от 2 лева е с тираж 500 000 броя. На гърба ѝ е логото на българското европредседателство. От БНБ подчертават, че и другите емисии двулевки също остават законно платежно средство.

50 000 от разменните монети и 1000 от възпоменателните са закупени от министерството на българското европредседателство. Те ще бъдат използвани като подаръци за участниците в събитията на Съвета на Европейския съюз у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да се предпазим от грипа?
Как да се предпазим от грипа?
 Пореден, но слаб земен трус е усетен в Северна Гърция
Пореден, но слаб земен трус е усетен в Северна Гърция