НОВИНИ

Няма обгазяване от пожара в сметището край село Шишманци

Край пловдивското село Шишманци втори ден продължава битката с пожара в депото за битови отпадъци. Огънят е локализиран, но гасенето ще продължи няколко дни, защото огнището е в дълбочина и на труднодостъпно място, което затруднява работата на пожарникарите. Има ли превишение на нормите за опасни газове във въздуха и каква е ситуацията в момента.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
12:41, 13.08.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

За момента превишение, на нормите за опасни газове, не е отчетено от Регионалната инспекция по околна среда. Мобилните измервателни уреди минават по различните села, тъй като вятърът и димът от пожара, постоянно сменят своята посока.

Цяла нощ три екипа се справяха с потушаването на огъня, а в момента седем са на место заради продължаващата ситуация, която е възпрепятствана от силния вятър, покачващите се температури и огнището, което се намира в дълбочина.

Главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН: По отношение на контрола на въздуха, следобед очакваме смяна на посоката на вятъра, от северозападен да стане югоизточен и съответно в другата посока очакваме, до един-два часа, да се включи нова мобилна станция за контрол на въздуха. Контролът на пътния трафик по автомагистрала "Тракия" ще се случи чрез коли на Пътна полиция в двете посоки, които да уведомят, ако видимостта на магистралата бъде намалена.

Съветът към жителите на засегнатите места, които са Шишманци, Болярци и Белозем, е да уплътнят своите прозорци, да не излизат, ако това не е наложително и ако някой се почувства зле, веднага да сигнализира на Спешна помощ.

През 2017 година в село Шишманци горя депо за пластмаса с извънредно положение, а пожарът през 2019 година е причина за недоволство сред жителите на тези три населени места, в които живеят около 5000 жители. В момента те изготвят подписка с искания за превенция, по-адекватно пожароизвестяване и постоянно измерване на въздуха за опасни газове.

Няма все още яснота какво е възпламенило пожара и кога той ще бъде изгасен напълно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристите, блокирани на остров Самотраки, ще бъдат извозвани от утре
Туристите, блокирани на остров Самотраки, ще бъдат извозвани от утре
Трима души бяха задържани след погром в столично заведение
Трима души бяха задържани след погром в столично заведение