НОВИНИ

Втори ден термометрите в Европа сочат над 40 градуса

Европа остава в плен на горещата вълна, а термометрите продължават да отчитат температурни рекорди. В Белгия жегата взе и жертва - жена беше намерена мъртва до караваната си, след като вероятно е била на плаж при над 40 градуса.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:28, 26.07.2019
Чете се за: 01:21 мин.
По света
Франция

Безмилостното слънце над Париж успя да прогони туристите дори от бреговете на Сена, които рядко остават бeзлюдни. Във френската столица днес бяха измерени 42.6 градуса по Целзий - температурен рекорд, откакто се води статистика от 1873 година. Властите призоваха гражданите да използват градския транспорт, за да се намали замърсяването на въздуха. В над 80 области е в сила оранжев код за горещо време.

Белгия 

В Белгия екстремните горещини предизвикаха спиране и закъснения на влаковете, което доведе до транспортен хаос. Истински кошмар преживяха пътници във високоскоростния влак Талис от Амстердам до Париж, който спря до град Мехелен и всички в него трябваше да бъдат свалени.

Джон Кридж, пътник от Великобритания: Шокираща беше технологията на евакуиране - само през един вагон, пързаляйки се по метална рампа, после трябваше да прескачаме още метални греди и накрая да слизаме по стълба, каквато използваме в градината за овощните дръвчета. Беше малко изморително, защото днес е над 40 градуса, а имаме и багаж.

Движението на влаковете "Талис" е нарушено през последните два дни заради жегите, тъй като се наложи скоростта им да бъде значително ограничена, но от компанията обещават през почивните дни да се нормализира.

Лондон

Жителите на Лондон също трудно понесоха мъчително горещото време.

Пътник в метрото: В тази страна не помня подобна жега. В метрото беше много горещо. Мисля, че там няма климатизация.

В британската столица температурата е 37.7 градуса при досегашен от 38.1 за юли.

Незапомнени жеги има и в Германия, Холандия, Люксембург, там температурите надвишават 40 градуса.

Русия 

В Русия бушуват над 100 горски пожара в Якутия, Новосибирска и Иркутска област. Пламъците владят територия от над 500 000 хектара, а огнищата се виждат ясно от космоса. В Новосибирск с население от милион и половина души, въздухът стана буквално отровен, хората се оплакват, че миризмата е задушаваща.

Ренат Ягудин, Новосибирски хидрометеорологичен център: Димът си стои във въздуха, защото времето е много сухо и няма вятър.

Димът от пожарите е достигнал чак до Татарстан. На няколко летища полетите са отменени заради дима и липсата на видимост за самолетите. На места дори пътищата бяха затворени.

Температурният рекорд за Европа е отчетен в Гърция. На 10 юли 1977 година в Елевсина западно от Атина са измерени 48 градуса. Най- високата температура за света е регистрирана в Долината на смъртта в Калифорния на 11 юли 1913 година - 56,7 градуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зрелищен обир на летището в Сао Пауло
Зрелищен обир на летището в Сао Пауло
Русия: Българо-сръбската газова връзка ще е част от Турски поток
Русия: Българо-сръбската газова връзка ще е част от Турски поток