Венеция остава под вода - втори ден италианският град е в плен на унищожителни наводнения. Обявено е бедствено положение. Критичното покачване на нивото на водите до близо 2 метра, е в резултат на проливни дъждове и бури. Най- малко двама души са изгубили живота си. От Външно министерство предупреждават българските граждани да избягват засегнатите от наводненията райони в Италия.

Местните го наричат "аква алта" - явлението "висока вода", когато нивото надхвърли 1,50 м, а каналите във Венеция преляха и градът се наводни.

Обичайното за пролетта и есента повишаване на морското равнище, този път обаче е придружено от проливни дъждове, бури и ураганни ветрове.

- Чух по новините, че се очаква покачване на нивото на водите, но никога, никога не съм предполагал, че ще стана свидетел на такова бедствие.
- Аз съм от Централна Италия. И преди сме виждали наводнения, но не и такива....

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро обяви бедствено положение. "Правителството трябва да слуша, това е следствие от климатичните промени. Цената ще е висока", написа Брунярo в Туитър.

Нанесени са щети за стотици милиони евро, с които градът дълго ще се бори. Тежко засегната е историческата базилика "Сан Марко", където се очаква да има непоправими поражения.

Днес нивото на придошлите води спадна до 1,60 м, но през нощта във вторник срещу сряда беше близо 2 м. Магазини, училища и обществени сгради останаха затворени. Смята се, че причина за бедствието са климатичните промени.

В социалните мрежи най-споделяната снимка е на графит на Банкси върху стена на венецианска сграда, на която пише "Не вярвам в глобалното затопляне".

Специални платформи бяха единствения начин за придвижване на местни и туристи. Освен за по-смелите - като мъж, който предпочете да преплува площад "Сан Марко".

Венеция е пред извънредно положение заради наводняване

Венеция е пред извънредно положение заради наводняване

Венеция е пред извънредно положение. 80% от града са наводнени. На жителите на града е препоръчано при възможност да не излизат навън.

МВнР: Наводнения причиниха критична ситуация в много области в Италия

МВнР: Наводнения причиниха критична ситуация в много области в Италия

Проливни дъждове и бури, придружени от силни ветрове, на места със скорост до 113 км/ч, предизвикаха множество наводнения в почти цяла Италия. По инфо...