НОВИНИ

Втори дрон фестивал в Пловдив

За втора поредна година Пловдив е домакин на фестивал за филми, заснети с дрон. От 80 продукции международно жури избра осемте най-добри филма, отличени в различни категории. Пилотите на дрон искат законови промени, с които да се регламентират местата, над които да летят машините, както и сертификат за хората, които ги управляват.

bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 27.08.2017
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Все по-модерното напоследък снимане с дрон може да се окаже опасно. На Мариян Ташев, който е участник във фестивала, му отнело 3 години, за да се научи безопасно да управлява летящата машина.

Мариян Ташев - участник: В момента, в който ти излетиш 20 метра над земната повърхност ти си пилот и трябва да се съобразяваш с много неща като аеродинамика, вятър, чужди въздушни пространства, които представляват доста голям проблем, защото доста хора безотговорно летят и се намесват в други пространства - самолети, хеликоптери, които летят по-ниско и това е проблем за нас, които професионално се занимаваме с това, защото излиза лошо име на цялата индустрия.

Най-сурови са законите за снимане с дрон в САЩ. В Дания, откъдето идва Анелия, се разрешава заснемането отвисоко само от професионалисти. Те преминават курс, след което получават сертификат. Любителите отнасяли глоби.

Анелия Александрова - участник: Доста са стриктни условията за снимане. Доста ограничения има, които предполагам по някое време ще дойдат и в България и, които ще се наложат в цяла Европа. Трябва тези, които летят с дронове да знаят какво правят, да знаят какви мерки за сигурност трябва да следват, как да обезопасят хората, които са наоколо и как да управляват дрон.

Браншът в България също настоява за регламентиране на този нов жанр.

Веселина Шаранкова - организатор на фестивала: Трябва да има обусловени закони, които да обясняват къде е разрешено и къде не е да се снима, за да могат пилотите да знаят и по този начин и полицията и общинските работници ще имат контрол над ситуацията.

В рамките на два дни пловдивчани и гостите на града можеха да се насладят на професионалистите в жанра. На 13-метров екран бяха прожектирани най-добрите филми, заснети с дрон през годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца сами ремонтираха кабинета по история в горнооряховско училище
Деца сами ремонтираха кабинета по история в горнооряховско училище
13 екипажа в ретро рали “Варненски автомобилен събор”
13 екипажа в ретро рали “Варненски автомобилен събор”