Първият поклоннически поход „Светият път”, който тръгна в началото този месец от Велико Търново, продължава във втория си етап. Участниците ще изминат общо 122 километра от Никопол до Луковит по пътя на пренасянето на мощите на Свети Йоан Рилски до Рилския манастир.

Преди 550 години така възторжено и празнично, със славословия, монасите са пренесли мощите на най-великия български светец – Св.Йоан Рилски Чудотворец.

Евгени Коев – ръководител на похода: Това в духовен план и в културен план е един огромен ресурс. Ние искаме да го покажем на колкото може повече хора. А също така този маршрут да бъде в следващите години популяризиран както най-големият поклоннически маршрут в Европа.

Организаторите твърдят, че след няколкогодишни изследвания са определили този маршрут като най-близък до автентичния път на мощите през 1469 г. от Велико Търново до Рилския манастир.

Паскал Пиперков – заместник-ръководител на похода: Църквата е синтезирала есенцията за онова, което е за нас преподобният Йоан Рилски Чудотворец. Основа на покаянието, пример за умиление, образец за утешение и духовно съвършенство.

Походът ще завърши на 31-ви юли в Рилския манастир.

550 години от връщането на мощите на Свети Иван Рилски в Рилския манастир

550 години от връщането на мощите на Свети Иван Рилски в Рилския манастир

В Рилския манастир отбелязват 550 години от връщането на мощите на Свети Иван Рилски от старопрестолния град Търново в Светата обител. Паметното събит...