НОВИНИ

Втори етап от поклоннически поход „Светият път” в чест на Свети Йоан Рилски

Първият поклоннически поход „Светият път”, който тръгна в началото този месец от Велико Търново, продължава във втория си етап. Участниците ще изминат общо 122 километра от Никопол до Луковит по пътя на пренасянето на мощите на Свети Йоан Рилски до Рилския манастир.

bnt avatar logo
от Роман Сушков
07:28, 11.07.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Преди 550 години така възторжено и празнично, със славословия, монасите са пренесли мощите на най-великия български светец – Св.Йоан Рилски Чудотворец.

Евгени Коев – ръководител на похода: Това в духовен план и в културен план е един огромен ресурс. Ние искаме да го покажем на колкото може повече хора. А също така този маршрут да бъде в следващите години популяризиран както най-големият поклоннически маршрут в Европа.

Организаторите твърдят, че след няколкогодишни изследвания са определили този маршрут като най-близък до автентичния път на мощите през 1469 г. от Велико Търново до Рилския манастир.

Паскал Пиперков – заместник-ръководител на похода: Църквата е синтезирала есенцията за онова, което е за нас преподобният Йоан Рилски Чудотворец. Основа на покаянието, пример за умиление, образец за утешение и духовно съвършенство.

Походът ще завърши на 31-ви юли в Рилския манастир.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Мирослав Ненков: Рецептата ми за здравната система е огън и меч
Д-р Мирослав Ненков: Рецептата ми за здравната система е огън и меч
Убийствена романтика - унищожават лавандулови полета заради снимки
Убийствена романтика - унищожават лавандулови полета заради снимки