НОВИНИ

Втори лифт в Банско ще облекчи туристите, смята Валери Симеонов

В Банско да има втори лифт. Такава принципна договорка беше постигната днес след работна среща на вицепремиера Валери Симеонов с представители на институции и екоорганизации, посветена на бъдещето на зимния курорт. За да стане това обаче трябва да бъде променен концесионният договор между държавата и ползвателя на ски зоната.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
15:30, 20.11.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че абсолютно всички присъстващи на днешната среща, от екоорганизациите, институциите и научните среди, са се обединили около общо становище, че трябва да се преодолее проблема с големите опашки пред единствения засега лифт на Банско.

Валери Симеонов - вицепремиер по икономическата и демографската политика: В момента ситуацията е такава, че хората чакат много, тръгват през планината да се качват нагоре с коли, с маршрутки за евентуално облекчаване на възможността да стигнат до пистите, всичко това влошава екология, създава допълнителни неудобства, руши пътна структура и т.н. Всъщност вторият лифт ще ускори възможността да стигат до това, за което са си платили.

След разговора днес ще започне процедура за съгласуване и внасяне на промени в концесията и плана за управление на Пирин - за да бъдат приети от Министерския съвет, но кога, днес екоминистърът Нено Димов коментира, че все още не може да се каже.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Не може да има по-голяма конкретика на този етап поради следната причина - в плана за управление и концесионния договор това са рамки. Всяко едно инвестиционно намерение поотделно трябва да мине по цялостната екологична процедура, започвайки с ОВОС, това се прави по конкретни проекти, каквито в момента няма. В момента се отваря възможност.

Министърът на околната среда каза още, че от екологична гледна точка най-чистият транспорт е електротранспортът, каквото представлява един лифт, затова е много по-добре да има втори лифт, отколкото всичките върволици от автомобили в планината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна протестира заради посещение на Путин в Крим
Украйна протестира заради посещение на Путин в Крим
Изложение за студентските бригади в САЩ  ще се проведе в София
Изложение за студентските бригади в САЩ ще се проведе в София