НОВИНИ

Втори министър от кабинета "Борисов 2" - с обвинение

Обвинение срещу втори министър в оставка в рамките на 3 дни. Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев беше обвинен днес за длъжностно престъпление - за това, че не е привел в изпълнение 2 договора с руската корпорация "МиГ" за ремонт на 4 български двигателя за МиГ-29.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на "По света и у нас"
18:49, 23.11.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Вместо да изпълни спогодбите, Ненчев е започнал преговори с Полша. Според държавното обвинение, той е поръчал на заместничката си Десислава Йосифова да прибере договорите в служебната каса и в резултат - не е осигурил авиационната безопасност на летците и самолетите.

Укривайки договорите с РСК и започвайки преговори с Полша, според прокуратурата, Николай Ненчев е нанесъл щети на армията. А именно - не е осигурил авиационната безопасност на самолетите и летците. Нальотът на летците паднал до критичния минимум от 33 летателни часа годишно. Настъпила и вторична щета за руската компания в размер на 3,7 милиона евро.

Николай Ненчев - министър на отбраната в оставка: "Връчиха ми обвинение, което не ме безпокои. Абсолютно съм сигурен, убеден съм във всичко онова, което съм правил през тези години. На мен ми е малко странно, дори да не кажа смешно, затова обърнете внимание, че съм накърнил, нарушил интересите на РСК МиГ, моля Ви се. Чужда фирма".

От държавното обвинение твърдят още, че с действията си Ненчев е извършил престъпление по служба.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "Тези договори обаче въпреки че са били сключени и подписани и от страна на РСК МИГ и от страна на МО министърът Ненчев е казал на своя заместник министър Йосифова да не ги привежда в изпълнение, да не предприема каквито и да е действия по изпълнението на тези договори, а да ги остави в касата си и да ги пази. тоест действия по сключените договори не са били предприети по указания на министър Ненчев. Българската армия в частност ВВС са била доведени до пълен колапс, Слава Богу, не се е стигнало до тежки инциденти, но е била налице реална опасност от настъпването на такива последици".
;

Ненчев и адвокатът му - Радан Кънев, бяха лаконични в коментарите си. Заявиха, че министърът е защитавал интересите на родината.

Радан Кънев - адвокат на Николай Ненчев: "За нарушения материален интерес на руската компания РСК МиГ е обвинението. Нанесъл е вреда на РСК МиГ. Оттам нататък, преди да са предявени материалите, искам да подчертая, че никакви доказателства не са предявени днес, това е следващ етап от процеса. Няма никакъв смисъл да се коментира обвинението".

По-късно от прокуратурата съобщиха, че премиерът Бойко Борисов няма да бъде викан на разпит заради обвиненията към Николай Ненчев. Самият премиер коментира, че днес кабинетът е отпуснал допълнителни 50 млн. лв. за поддръжка на самолетите и че страховете за приземена авиация няма да се реализират - както твърдели опонентите им. Договорът за ремонт на 6 двигателя за МиГ-29 с полските военно-авиационни заводи беше сключен през октомври 2015 г. Двигателите бяха ремонтирани и доставени в България. Непосредствено преди това 5-годишният рамков договор между България и Русия за поддържка на самолетите не бе подновен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 1-ви януари – електронен билет в Градския транспорт на Пловдив?
От 1-ви януари – електронен билет в Градския транспорт на Пловдив?
Захариева: Съставянето на кабинет с мандат на ПФ е хипотетично възможно
Захариева: Съставянето на кабинет с мандат на ПФ е хипотетично възможно