Протести на здравни работници в цялата страна. За втори път този месец професионалистите по здравни грижи изразиха недоволството си от ниските заплати и условията на труд. В София за кратко бяха блокирани кръстовища, а организаторите на протеста предупредиха, че може да спрат работа, ако исканията им не бъдат изпълнени.

СОФИЯ

20 дни след първия протест професионалистите по здравни грижи отново се събраха пред здравното министерство. Разпънаха палатка и блокираха за кратко площадът прец църквата "Света Неделя" и булевард "Тодор Александров".

Таня Никулич: "На практика не е изпълнено нито едно от нашите искания."
Бойка Анастасова - Асоциация на физиотерапевтите в Бъулгария: "Искаме здравеопазването да престане да бъде една търговия със здравето на хората."

Протестиращите не вярват на думите на министър Ананиев, че 30-те милиона, които кабинетът отпусна извънредно за общинските и областните болници ще отидат за увеличение на заплатите.

Вяра Врагова: "За 20 дни той трябваше да намери решение къде от къде как и с колко да увеличи заплатите ни за да не бъдат толкова мизерни."
Мая Илиева - организатор на протеста: "Смятам да преминем към ефективни стачка, такава е идеята и на повечето колеги от страната. Ще спрем да работим - в началото по едни час, след това ще увеличаваме времето и така докато ни чуят."
ПЛОВДИВ

Пред общината в Пловдив протестиращите казаха,че заради малкото медицински сестри графиците им в отделенията се правят по трудно.

Лидия Георгиева, медицинска сестра от Пловдив: "Това, което ме плаши е, че ако утре се случи нещо с мой близък, дори и да го заведа в болница, не знам дали ще има кой да го обслужи."
РУСЕ

И в Русе недоволните казаха,че медицинските сестри не достигат

Татяна Атанасова - председател на регионалната колегия на мед. сестри Русе: Ние не се чувстваме хора, като бели, нито работим в нормални условия, нито получаваме адекватно възнаграждения.
Професионалистите по здравни грижи обмислят ефективни протести

Професионалистите по здравни грижи обмислят ефективни протести

Професионалистите по здравни грижи излязоха на втори национален протест. Те настояват за по-високи заплати и промени в Закона за съсловните организаци...

ВАРНА

Медицинските се сестри от Варна поискаха по-високи заплати и повече пари за нощен труд.

- Работим на по две-три места. Почти всяка една колежка. Просто сме принудени. Основна заплата 640 лева, нощен труд, смешни стотинки, нямам думи просто.
КЮСТЕНДИЛ

В Кюстендил към здравните работници се присъедини омбудсманът Мая Манолова.

Мая Манолова - национален омбудсман: "Аз ще стоя с тях, докато бъдат осъществени техните искания. Те имат и други цели, други искания, които няма как да се случат в близките месеци."

Сестрите се заканиха да протестират всеки ден докато исканията им не бъдат изпълнени. След вчерашната среща с част от тях здравният министър увери, че през април вероятно ще има увеличение на заплатите в областните и общинските болници, които получиха допълнителни 30 милиона лева.

Следващата седмица работна група в която ще участват и сестрите ще започне да работи по нови правила за формиране на заплатите в държавните и общинските болници. Готвят се и промени в медицинските стандарти.

© БГНЕС