Столичният общински съвет прие с пълно мнозинство предложението на кмета на район „Банкя“ Рангел Марков и общинския съветник от ГЕРБ Анна Стойкова за изграждане на СПА хотел от частен инвеститор на територията на района. Той ще бъде избран чрез търг, а парите от наддаването ще бъдат вложени в реставрацията на 100-годишната сграда на минералната баня.

Банкя, Район Банкя

Минералната баня в Банкя е построена през 1910 г. и е паметник на културата. След съдебни дела за собственост и установяване, че е губеща през 2000 г. е затворена. От тогава досега сградата не се използва и е пред срутване. От 2012 г. Столичната община търси концесионер за обекта, но поради лошото му състояние досега такъв не е намерен. Това е втори опит сградата да бъде спасена, след като на предния конкурс за избор на концесионер никой не се яви. Новото в случая е, че общинарите се опитват да привлекат инвеститор като му позволят да построи балнеоложки хотел, който след 35 г. ще стане собственост на общината. Изборът му ще бъде направен с търг, като наддаването започва от близо 10 милиона лева.

Рангел Марков, кмет на Банкя
"Обръщам внимание, че сумата е около 8 пъти по-висока, отколкото оценката за право на строеж за този период от време. Надяваме се да имаме и следващата стъпка която е изключително важна, т.е. да подсигурим такъв инвеститор, който да подсигури тези средства, и да започнем по най-бързия начин реставрацията на балнеолечебницата."

Инвеститорът ще трябва да построи балнеоложки хотел, летен театър за минимум 200 седящи места, като Общината ще има правото да го ползва до 30 дни годишно. В проекта също е включено изграждането на открити и закрити басейни, подземен паркинг и построяването на подземна топла пешеходна връзка, свързваща сградата на балнеоложкия хотел със сградата на минералната баня.

Условията, по които Столичната община и инвеститорът ще използват съвместно 100-годишната баня след реставрирането ѝ, ще се уточняват впоследствие.