Втори скандал с руски дипломати у нас в рамките на три месеца. Прокуратурата съобщи, че има доказателства, че двама руски дипломати са събирали информация, представляваща държавна тайна. Външното ни министерство даде 48 часа срок дипломатите да напуснат България. Москва си запазва правото на реципрочен отговор, съобщиха от руското посолство у нас.

Руските дипломати са се опитали да стигнат до информация, която е държавна тайна. Разследването е проведено в периода 2017-2018 г., сигналът е подаден от ДАНС. Очаква се дипломатите да напуснат страната в посочените в нотите срокове.

Тази вечер от МВнР излязоха с позиция, в която се казва, че с ноти за "персона нон грата" е обявен един руски дипломат, а за "неприемлив" - член на техническия персонал на руското посолство в София.

От руското посолство също излязоха с позиция, като заявиха, че не са представени никакви доказателства за шпионаж на техни служители и че ще спазят законовите срокове на дипломатическите ноти.

МВнР: Руски дипломат е персона нон грата, а служител на посолството - неприемлив

МВнР: Руски дипломат е персона нон грата, а служител на посолството - неприемлив

Прокуратурата изпрати на Министерството на външните работи писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна т...

През 2017 г. в полезрението на службите попада руски гражданин, акредитиран у нас като първи секретар в консулския отдел на посолството в София. Според събраните доказателства оттогава до настоящия момент той е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната.

През октомври 2018 г. разследващите влизат в следите на още един руски дипломат. Заподозреният в шпионаж е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София. Установено е, че до настоящия момент той е събирал разузнавателна информация с помощта на български граждани.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Включително такава, представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва.
Още двама руски дипломати у нас са разследвани за шпионаж

Още двама руски дипломати у нас са разследвани за шпионаж

Още двама руски дипломати у нас са разследвани за шпионаж. Според прокуратурата става въпрос за първи секретар в консулския отдел на руското посолство...

В интернет страницата на Търговското представителство като ръководител е посочен Константин Артюшин, а негови заместници са Юрий Иванов и Сергей Николашин. Не е ясно кой от тримата е уличен в шпионаж.

Като основни задачи на Търговското представителство у нас са посочени разширяването на руския износ на стоки и услуги, както и разпространяване на информация в България за руската икономика и инвестиционния климат в Руската федерация.

Първият секретар в консулския отдел и служителят в Търговското представителство се ползват с имунитет от Виенската конвенция и наказателните производства срещу тях са спрени, поясниха от прокуратурата.

За събраните доказателства е уведомена министър Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: Да, наистина втори казус. Министерството на външните работи беше информирано за двете постановления на прокуратурата. Ще предприемем действията, които сме длъжни да предприемем, а именно най-вероятно обявяване за персона нон грата на въпросните двама дипломати.

Заради шпионския скандал руският посланик беше извикан на среща във Външно министерство. Преди това той коментира пред ТАСС, че официално руският дипломатически департамент не е получил информация за обвиненията.

Дипломатически източници съобщиха за БНТ, че руският посланик Анатолий Макаров е бил приет в ранния следобед от висш дипломат. Даден му е 48 часа срок уличените в шпионаж руски дипломати да напуснат България. Посланикът е заявил, че срокът ще бъде спазен.

От посолството на Русия в София също излязоха с позиция днес. От там заявиха, че Руската страна си запазва правото на ответни действия.Според тях, решението на българските власти да разпространят тази информация в публичното пространство преди да бъде официално уведомено руското посолство, е неотговарящо на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни.

Уличените в шпионаж руски дипломати имат 48 часа да напуснат България

Уличените в шпионаж руски дипломати имат 48 часа да напуснат България

Дипломатически източници съобщиха за БНТ, че руският посланик Анатолий Макаров, който беше привикан във Външното ни министерство днес, е бил приет от...

Това е поредният шпионски скандал през последните няколко месеца. В края на октомври прокуратурата изнесе данни, че първият секретар на посолството у нас е предлагал подкупи, за да се сдобие с информация, представляваща държавна тайна.

След като дипломатът беше обявен за персона нон грата в началото на декември български дипломат беше отзован от посолството ни в Москва като реципрочна мярка.

През септември пък беше повдигнато обвинение за шпионаж срещу лидера на Национално движение "Русофили" Николай Малинов. Забрана да влизат в България получиха бившият генерал от КГБ Леонид Решетников и бизнесменът Константин Малофеев.


Хронология на шпионския скандал с Русия

Хронология на шпионския скандал с Русия

Български дипломат беше отзован от посолството ни в Москва като реципрочна мярка в отговор на решението на страната ни в края на октомври да обяви за...