НОВИНИ

Втори тур на президентските избори в Чили

Чилийците гласуват днес на втори тур на президентските избори, на които един срещу друг се изправят консервативният бивш президент Себастиан Пинера и левият кандидат Алехандро Гилиер, съобщи ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
15:11, 17.12.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света
втори тур президентските избори чили

На президентските избори се стигна до балотаж, след като Пинера взе 36,6 процента от гласовете на първия тур на 18 ноември, а Гилиер остана втори с 22,7 на сто. Последните социологически проучвания показват, че Пинера има много крехка преднина пред опонента си, който е кандидат на лявата коалиция на досегашния държавен глава Мишел Бачелет.

Ако 64-годишният сенатор и журналист победи, което е малко вероятно, ще се гарантира приемственост със социалните политики на Бачелет, които включват безплатно образование за много студенти и планирана пенсионна реформа, казват анализатори.

Пинера стана през 2010 г. първият консервативен чилийски президент след края на военната диктатура на Аугусто Пиночет през 90-те. Шейсет и осем годишният милиардер се позова в тазгодишната си предизборна кампания на икономическите си постижения - растеж от над пет процента по време на мандата му 2010-2014 г. - и обеща да съживи мудната икономика.

Резултатът от вота до голяма степен ще зависи от това как ще гласуват поддръжниците на шестимата отпаднали на първи тур кандидати за президент. Само 46 процента от имащите право да гласуват 14 милиона избиратели отидоха до урните на първи тур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората изневеряват на коледната пуйка
Хората "изневеряват" на коледната пуйка
Експерти определиха вредните за мъжката потентност спортове
Експерти определиха вредните за мъжката потентност спортове