НОВИНИ

Втори живот за стари електроуреди, дрехи и обувки

Общината ще събира стари и неработещи електроуреди и вещи с цел да ги ремонтира и продава. Проектът се разработва от Дирекция "Управление на отпадъците" към Столичната община и ще стартира през октомври 2016 г.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
18:50, 04.01.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Столичната община ще дава втори живот на уреди, мебели, дрехи и обувки, които след ремонт ще бъдат продавани на значително по-ниска цена от пазарната. За целта ще бъдат разкрити центрове за повторна употреба в депото в Суходол, Требич и в завода за боклук в село Яна. Хората ще имат два варианта за предаване на ненужните вещи и уреди.

"Ще има възможност със закарване от страна на хората, които искат да оставят отпадъците си. Другата възможност е с осигуряване на транспорт от Общината", коментира Петър Трайков - директор Дирекция "Управление на отпадъците".

Посещението на адрес ще може да се поръчва по телефон, а в последствие ще се изготвят и графици. Механизмът на работа все още се обмисля и ще се реши в зависимост от интереса и броя на заявките. Първоначално поправените стоки и вещи ще могат да се видят и закупят от центровете, а в последствие ще се организират и търгове. Проектът ще има и социален ефект.

"И да се даде възможност на хора, които трудно си намират работа да могат да намерят условия да извършват дейност и да получават възнаграждение за това", допълни Петър Трайков.

Изгодата да предадете непотребните уреди и вещи е, че няма да плащате за превоз и такса депо. От услугата ще могат да се възползват обаче само коректните платци на такса смет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глоби за пропуски при снегопочистването в столицата
Глоби за пропуски при снегопочистването в столицата
Варненско село остана без ток и вода
Варненско село остана без ток и вода