12- годишният Преслав Гавраилов от Варна е сред победителите в конкурса за есе „Аз съм българче“. Момчето е един от 500-те участници в кампанията „Прозорец към родината". За доброто си представяне талантливото момче получи от екипа на БНТ награда ховърборд.

Първо наградено дете от кампанията на БНТ „Прозорец към родината“

Първо наградено дете от кампанията на БНТ „Прозорец към родината“

10-годишната Микаела Борисова от Харманли вече се радва на своята награда за есе на тема „Аз съм българче". Микаела е третокласник в училище „Иван Ваз...

Срещаме се с Преслав и неговото семейство в Пловдив,откъдето те минават на път от Родопите за родната Варна. Всички обичат планината. Затова не е изненада,че тя присъства и в есето на момчето.

Хрус,хрус,хрус - това е звукът на обувките ми докато изкачваме върха. С майка ми, баща ми и брат ми сме решили да изкачим връх „Козя стена“. Всички мълчим, за да не изразходваме силите си.

Така започва есето на Преслав.

Преслав Гавраилов: По време на качването се случват много неща, но само вътре в моята глава и са в моя свят и накрая решавам да ги споделя с баща ми, който вчера съм подслушал, че казва, че в чужбина е по- добре. Мислех за всички неща, които има в България и колко ще е различно в чужбина. Това, че моите корени са тук в България и там ще е много по- различно и ще се чувствам отделен от корените си, както пише в текста дървото е здраво, щом е с корените си.

А за да е по- близко до корените, семейството често посещава различни кътчета от страната.

Милена Гавраилова, майка на Преслав: Ние сме семейство, което доста пътува, дори планираме през лятото да посетим седемте рилски езера, за да видят красотата на нашата мъничка държава.
Боян Гавраилов, баща на Преслав: Щом сме тук и сме решили да се развиваме в нашата страна, те би трябвало да го наследят. Преди няколко години бяхме на Рилския манастир, сега останаха езерата.
Борис, брат на Преслав: Обичам да ходя по планината, защото там е красиво.

Сега Преслав иска да изкачи връх Ботев. Има и други цели.

Преслав Гавраилов: Мечтая да стана журналист и може би да издам някоя книга.

Момчето направи стъпка към мечтата си като се запозна с част от екипа на БНТ-Пловдив.