Военно-окръжна прокуратура София внася втори обвинителен акт срещу ген. Кирчо Киров. Отново за длъжностно присвояване в особено големи размери и представляващо особено тежък случай, заяви говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. Става въпрос за присвоени 5 100 000 лева в период около 5 години въз основа на документи с невярно съдържание, изготвени от друг подчинен на ген. Кирчо Киров - служител на Агенцията за разузнаване, и които са били утвърдени от ген. Кирчо Киров.

Освен това Софийска градска прокуратура днес ще внесе втори обвинителен акт срещу военния министър в оставка Николай Ненчев. Това е досъдебното производство на Софийската градска прокуратура за МИГ-овете. Така че от днес стартира централната фаза на този процес - съдебната, където ще бъдат представени всички доказателства и където ще се развие същинския спор между обвинението и защитата, заяви пред БНТ говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. Пред този ще бъде настоявано и за налагане на тежко наказание на военния министър.

Относно обвинението срещу бившия финансов министър Симеон Дянков, Софийска градска прокуратура разполага с достатъчно на брой доказателства за това, че той е влияел и е давал съответни разпореждания на изпълнителния директор на Агенцията по приватизация. По този начин той му е отнел възможността да изпълни задълженията си по закон и да възложи оценката на тези акции на независим оценител, обясни Арнаудова. Според обвинението действията на Иво Прокопиев, считан за подбудител и помага, се изразяват в даване на разяснения, съвети и по този начин Дянков е бил мотивиран да извърши престъплението по служба, от друга страна той е бил подпомогнат с фактически действия.

Прокуратурата непрекъснато извършва съответните действия, предава лицата на съд и се бори в съда със защитите, за да докаже, че доказателствата са достатъчни, за да бъдат наложени наказания, каза Арнаудова.


Още за работата на прокуратурата вижте във видеото.