НОВИНИ

Вътрешният министър: Местните власти са в правото си да решават за бурките

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в предаването "Денят започва"

вътрешният министър местните власти правото решават бурките
bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 13.05.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

В отговор на въпроса има ли здрава логика в решението на някои общински съвети да забранят носенето на бурки, вътрешният министър каза, че реакцията на общинските съвети "показва една добра реакция на опасността около нас да се появят белезите на начално или последващо радикализиране".

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: Като вътрешен министър мога да кажа, че ние имаме нужда от по-високо внимание, по-висока бдителност по отношение на белезите за радикализация. Казвам, че в България те нито са широко разпространени, нито са толкова дълбоко вкоренени, но ако ние в този момент нямаме такава реакция след време може да се окаже късно. Има белези, които са установени, има такива анализи (ние ги ползваме в МВР) - белезите на поведение, което индикира радикализация.

Що се отнася до това как ще се разреши да се използва облеклото защото това е един знак за отделяне на една група от цялата общност, вътрешният министър каза:

- Мисля, че правилно местните общности, местните власти да вземат това решение защото те са най-близо до температурата на обществените настроения.

Вижте цялото интервю с вътрешния министър Румяна Бъчварова в предаването "Денят започва".

;

България в момента имаме добро сътрудничество с Турция и двете страни обменят информация, каза Румяна Бъчварова в отговор на въпроса за взаимодействие с турските власти относно хора, заподозрени в радикализация, които може би сноват между двете държави. За посещението си в Турция тя каза:

- Говорихме за тристранния център (България, Турция и Гърция - бел. ред), който, надявам се до месец да започне да функционира. Той е изграден, осигурени са средствата. Това означава, че на едно и също място ще работят представители на митническите, полицейските служби от три държави. Само по себе си това е уникална практика, много добър пример.

Това ще е първият такъв пример в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем неща, които май подценяваме в казуса „Калфин“​
Седем неща, които май подценяваме в казуса „Калфин“​
Тече операция срещу нелегалната имиграция
Тече операция срещу нелегалната имиграция