Вътрешният министър подкрепя създаването на Антитерористични центрове по модела на тези структури в Съединените щати. Според Младен Маринов само концентрирането на информационния поток в подобна структура може да бъде ефективно за противодействие на тероризма.

Противодействието на тероризма и предотвратяването на атентати изисква обособяването на звена, в които да се концентрират силите на всички служби, категоричен е вътрешният министър.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Това се прави с цел да се концентрира и да се обработва информацията така, че най-бързо да се стига до тези данни и действията, които се предприемат да са координирани между всички институции, защото знаете, че по този проблем много институции имат отговорности.

16-годишният ученик от Пловдив е вербуван от терористичната организация в чат-каналите на приложението "Телеграм". Комуникацията с него там е продължила повече от седем месеца.

Любомир Тулев, експерт по киберсигурност: 34% от последователите на Ислямска държава ползват "Телеграм" като обмен на информация.

Телеграм е създадена от руски предприемач, имаше доста голям спор за това дали Русия контролира въпросните чат-канали в Телеграм.

Обработката на набелязаните от страна на вербовчиците протича на някалко етапа. Единият от тях е определен като тестов. На 16 годишния ученик са изпратени схеми за изработване на самоделни бомби и в момента, в който той е готов с поръчката е трябвало да изпрати снимка. Така се оценяват способностите му.

Борислав Сестримски, Академия по киберразследвания: В случая детето е попаднало в шаблона. Било е облъчвано, било е подтиквано да извършва определени неща, било е наблюдавано. Така че този съвет, който можем да дадем на родителите е просто да наблюдават децата си за активности, които не са били специфични за тях до този момент.
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: С това дете от сега нататък трябва да се работи в посока то да се изведе от тази среда, в която е влязло.

Анализите на международните антитерористични центрове показват, че през последната година основна цел на ИДИЛ за вербовка са момчета на възраст от 15 до 17 години от Европа, Съединените щати и Австралия. В над 90% от засечените случаи те се извеждат от социалните мрежи към неконтролираните чат-канали. Възможностите за родителски контрол и филтриране на интернет-достъпа се оказват неефективни.

Борислав Сестримски, Академия по киберразследвания: Има достатъчно написан софтуер за това нещо, но това не значи, че детето няма да се измести на друг канал, няма да използва друго устройство на приятел или устройство, което не е защитено.

Т.н. батальон "електронен джихад" на "Ислямска държава" изгражда система и от резервни канали за комуникация, включително чрез доставянето на мобилни устройства, които са изцяло контролирани от киберспециалистите на терористичната организация.