Не съществува проект за разрешаване на конфликта между Сърбия и Косово с посредничеството на Евросъюза , заяви днес сръбският президент Александър Вучич пред сръбската общност в Косовска Митровица. Речта му там беше кулминация на двудневното му посещение в Косово, разрешено от Прищина след натиск от Брюксел и Вашингтон. По-рано косовски албанци блокираха достъпа на Вучич до сръбско село, включено в програмата му.

Сърбия няма намерение да води повече войни в Косово, иска да изгради доверие и приятелство с албанското малцинство, но без колебание ще защити сръбския народ от всяко нападение, обяви Александър Вучич. Същевременно той изрази съмнение в скорошно приключване на диалога Белград - Прищина и въпреки очакванията не излезе с конкретно предложение за сделка.

На поредния кръг преговори в петък в Брюксел Вучич и косовския му колега Хашим Тачи отмениха срещата си, на която трябваше да обсъждат евентуална размяна на териротии.

Александър Вучич - президент на Сърбия: Когато казват как искам да променя границите, не ви казват истината. Защото къде са днес нашите граници. Някой знае ли? Ние мислим едно, албанците, които са повече и по-силни в Косово - друго. Всъщност искам да променя вашите права, да направим всичко възможно и да запазим каквото можем в Косово и Метохия.
Вучич: Сърбия няма да позволи сръбският народ в Косово да бъде унищожен

Вучич: Сърбия няма да позволи сръбският народ в Косово да бъде унищожен

Сърбия няма да позволи сръбският народ в Косово да бъде унищожен и без колебание ще се притече в негова защита в случай на опасност, е заявил сръбския...

По-рано косовски албанци блокираха достъпа на сръбския президент до косовското сръбско село Банье с лозунги "Вучич няма да мине", а Прищина оттегли разрешението си за отиването му на място. Вучич се обърна към хората в Банье по телефона и критикува силите на НАТО КейФОР, че са допуснали блокадата.

Насер Красничи - местен жител: Сръбският президент трябва да се извини на народа на Косово за геноцида, който извършиха, да признае Косово, да компенсира и върне безследно изчезналите и тогава може да дойде.
Блокираха пътя на Александър Вучич до косовското село Банье

Блокираха пътя на Александър Вучич до косовското село Банье

Сръбският президент Александър Вучич не успя да стигне до населеното със сърби косовско село Банье, пътят до което беше блокиран от около 200 ветерани...

Президентът на Косово Хашим Тачи планира от 12-ти септември двудневно посещение на огледален принцип в албанските анклави в долината на Прешево, Южна Сърбия с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. Външното министерство в Белград заяви, че не знае за подобна визита и не е получавало запитване за нея.