НОВИНИ

Вучич при сърбите в Косово: Без повече войни, но и без колебание за защита

Не съществува проект за разрешаване на конфликта между Сърбия и Косово с посредничеството на Евросъюза , заяви днес сръбският президент Александър Вучич пред сръбската общност в Косовска Митровица. Речта му там беше кулминация на двудневното му посещение в Косово, разрешено от Прищина след натиск от Брюксел и Вашингтон. По-рано косовски албанци блокираха достъпа на Вучич до сръбско село, включено в програмата му.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:10, 09.09.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Сърбия няма намерение да води повече войни в Косово, иска да изгради доверие и приятелство с албанското малцинство, но без колебание ще защити сръбския народ от всяко нападение, обяви Александър Вучич. Същевременно той изрази съмнение в скорошно приключване на диалога Белград - Прищина и въпреки очакванията не излезе с конкретно предложение за сделка.

На поредния кръг преговори в петък в Брюксел Вучич и косовския му колега Хашим Тачи отмениха срещата си, на която трябваше да обсъждат евентуална размяна на териротии.

Александър Вучич - президент на Сърбия: Когато казват как искам да променя границите, не ви казват истината. Защото къде са днес нашите граници. Някой знае ли? Ние мислим едно, албанците, които са повече и по-силни в Косово - друго. Всъщност искам да променя вашите права, да направим всичко възможно и да запазим каквото можем в Косово и Метохия.
;

По-рано косовски албанци блокираха достъпа на сръбския президент до косовското сръбско село Банье с лозунги "Вучич няма да мине", а Прищина оттегли разрешението си за отиването му на място. Вучич се обърна към хората в Банье по телефона и критикува силите на НАТО КейФОР, че са допуснали блокадата.

Насер Красничи - местен жител: Сръбският президент трябва да се извини на народа на Косово за геноцида, който извършиха, да признае Косово, да компенсира и върне безследно изчезналите и тогава може да дойде.
;

Президентът на Косово Хашим Тачи планира от 12-ти септември двудневно посещение на огледален принцип в албанските анклави в долината на Прешево, Южна Сърбия с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. Външното министерство в Белград заяви, че не знае за подобна визита и не е получавало запитване за нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ключов вот за парламент в Швеция
Ключов вот за парламент в Швеция
Турция няма да бъде отговорна за миграционна вълна при офанзива в Идлиб
Турция няма да бъде отговорна за миграционна вълна при офанзива в Идлиб