Шпионска афера в Сърбия доведе до извънредно заседание на Съвета за национална сигурност късно снощи. След края му президентът Александър Вучич заяви, че е разкрита разузнавателна операция с участието на руски шпиони и сръбски военни.

Александър Вучич потвърди - представители на руското разузнаване са били в контакт със сръбски военни.

Президентът потвърди и автентичността на видеозапис, публикуван на 17 ноември в Ютюб, и самоличността на заснетите. Във видеото се вижда как бившият заместник военен аташе в руското посолство в Белград Георгий Клебан се среща с пенсиониран военен от сръбската армия с инициали З. К.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Бих искал да ви информирам, че разполагаме със снимки, видео и аудиозаписи за контактите на подполковник Георгий Клебан с представители на сръбската армия. Други членове на руските разузнавателни служби също са били в контакт със сръбски военни структури. Само подполковник Клебан е имал десет контакта с три източника и три пъти е предоставял пари.

По думите на Вучич, Белград няма да промени политиката си спрямо Москва.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Имах само един въпрос към руския посланик Александър Боцан-Харченко. Само попитах защо? Нищо повече. Не виждам логика в това.

"Шпионският скандал" в Сърбия е поредна провокация преди среща на най-високо равнище, коментира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Разкритията идват дни преди посещението на Вучич в руската столица на 4 декември, когато ще се срещне с руския си колега Владимир Путин.

По-рано сръбският депутат Милован Дрецун, близък до президента Вучич отправи обвинения срещу България. Той заяви, че страната ни провежда хибридни атаки в Сърбия. В отговор, от пресцентъра на външното ни министерство определиха твърденията като нелепи и не отговарящи на истината обвинения към България и подчертаха, че София високо ценим отличните си отношения с Белград.

Министър Екатерина Захариева съобщи, че за обяснение може да бъде извикан сръбският посланик у нас и изрази надежда, че думите на сръбския депутат са лично мнение.

Сръбски депутат отправи обвинения към България

Сръбски депутат отправи обвинения към България

Милован Дрецун, председател на парламентарната комисия за Косово и Метохия заяви пред сръбската държавна телевизия, че България провежда хибридни атак...