НОВИНИ

Вучич: Сърбия няма да позволи сръбският народ в Косово да бъде унищожен

Сърбия няма да позволи сръбският народ в Косово да бъде унищожен и без колебание ще се притече в негова защита в случай на опасност, е заявил сръбският президент Александър Вучич пред събрание на сърби в град Косовска Митровица в Северно Косово, където живее значителна част от сръбското малцинство, съобщи ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:24, 09.09.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:38 мин.
По света
вучич сърбия позволи сръбският народ косово унищожен

"Ние няма да се правим на герои, но думите, които казвам, трябва да бъдат приети много сериозно от ответната страна. Нито за час, нито за секунда няма да се колебая, ако е необходимо да защитим нашия народ, в случай че бъде подложен на нападение в която и да било част от Косово и Метохия", е казал Вучич пред събралото се множество. Сръбският президент обаче е заявил, че страната му няма намерение да напада никого и желае само мир.

Вучич е благодарил на Русия за подкрепата й по косовския въпрос. Той е потвърдил отново твърдата позиция на Сърбия да не се присъединява към НАТО.

По-рано днес косовски албанци блокираха пътищата към сръбското село Банье, което беше в програмата на посещението на Вучич. В резултат на блокадата косовските власти оттеглиха разрешението си за посещението на сръбския президент в селото, а той от своя страна отправи критика към силите на НАТО КейФОР, че не са осигурили възможност да достигне до района.

Косовският президент Хашим Тачи, цитиран от Асошиейтед прес, е заявил, че разбира противопоставянето на косовските граждани срещу посещението на сръбския президент, но е призовал за сдържаност в името на мира и помирението след войната от 1998 - 99 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Молдова Игор Додон e в болница след катастрофа
Президентът на Молдова Игор Додон e в болница след катастрофа
Моторист загина в Пловдив
Моторист загина в Пловдив