НОВИНИ

Вучич встъпи в длъжност като президент на Сърбия

Днес Александър Вучич положи клетва като президент на Сърбия. Сред официалните гости на церемонията бяха досегашният президент Томислав Николич, президентът на Република Сръбска Милорад Додик, представители на Словения, Унгария, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина. В центъра на Белград имаше кратки сблъсъци между противници и привърженици на Вучич, но полицията овладя ситуацията.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:24, 31.05.2017 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света
вучич встъпи длъжност президент сърбия

Хиляди възторжени привърженици на Александър Вучич, който беше избран на 2 април, го посрещнаха пред сградата на Сръбската Скупщина. Негови противници не бяха допуснати дотам. За пръв път в историята на страната президентът се закле върху най-древния паметник на сръбската писменост - Мирославовото евангелие от 12 век стоеше под Конституцията, върху която по традиция се полага клетва.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Кълна се да посветя всички свои сили за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Република Сърбия, включително Косово и Метохия като нейна съставна част, а също за осъществяване на човешките права и свободи, уважение и защита на конституцията и закона, запазване на мира и благосъстоянието на всички граждани на Република Сърбия.

Новият президент обяви, че Сърбия е отворена към съседите си от региона и запазва европейския си път.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Да, искаме да подобрим отношенията с Хърватия, да продължим сътрудничеството с Босна и Херцеговина, Албания, Черна Гора, Македония, както и с Унгария, Румъния и България. Не се съмняваме в никого, но нека и никой не се съмнява в нас, в ангажиментът ни към мира, нито нашата способност да се отбраняваме. Никой не бива да се съмнява и в европейския път, на който сме се посветили.

Сърбия иска да има своя армия, за да се защитава, но ще води политика на неутралитет и няма да се присъединява към военни пактове и алианси, посочи още Вучич.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При атентата в Кабул е пострадал швейцарски офис за подпомагане
При атентата в Кабул е пострадал швейцарски офис за подпомагане
Внезапна проверка в Софийския затвор, намерени са телефони
Внезапна проверка в Софийския затвор, намерени са телефони