НОВИНИ

Вулкан погуби десетки в Гватемала

Опустошително изригване на вулкана Фуего в Гватемала. 25 са загиналите, ранените - над 300, много хора са изчезнали без следа. В латиноамериканската страна е обявен тридневен траур за жертвите.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:27, 04.06.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Вулканът Фуего не е изригвал с подобна мощ от над 100 години. В неделя вечер той оправда името си "огнен вулкан" като избълва скали, пепел високо в небето и лава на 8 километра. Потоците вряла маса с температура 700 градуса по Целзий изпепелиха за минути близкия град Ел Родео и оставиха улици, осеяни с трупове. Десетки са намерили смъртта си без шанс за спасение. Други се разминаха с най-лошото, но не и с ужаса.

Жена: Не всички избягаха, мисля, че са погребани. Видяхме лавата през царевичната нива и побягнахме към хълма.

Спасителите помогнаха на стотици ранени. Все още не са достигнати няколко града, в които се очаква да има още жертви. В три департамента е в сила извънредно положение. 3000 души са евакуирани и настанени във временни центрове.

Вулканът е на 40 километра от столицата. Международното летище спря работа. Военни почистват пистите.

Франсис Аргета, говорител на Международното летище "Ла аурора": Затворихме летището като предпазна мярка за самолетите заради вулканичната пепел в небето. Проверяваме инсталациите, за да установим колко е усложнена ситуацията и всичко е покрито с пепел.

Изригванията на Фуего са обичайни за Гватемала - той е от най-активните в страната. Но подобно катастрофално бедствие не е имало от десетилетия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 900 дрона създадоха светеща корица на сп. Тайм в небето
Над 900 дрона създадоха светеща корица на сп. "Тайм" в небето
Шофьорите ще могат да нощуват в кабинките си, но на определени за това места
Шофьорите ще могат да нощуват в кабинките си, но на определени за това места