Хиляди финландци, включително премиерът Юха Сипиле и бившата президентка Таря Халонен, участваха в демонстрации против расизма и насилието в няколко финландски града.

© AP / БТА

Под лозунга "Стига толкова" демонстрациите бяха свикани в отговор на завършилото с фатален край нападение срещу 28-годишен мъж по-рано този месец в Хелзинки, който протестирал срещу неонацистка групировка, съобщи финландското радио YLE.

Мъжът почина на 16 септември от раните си седмица след като влязъл в пререкания с членове на Финландското движение за съпротива. Той бил свален на земята и ритан в главата от членове на неонацистката група.

В сряда полицията съобщи, че 26-годишен представител на групата е задържан под стража по обвинение в убийство по непредпазливост.

Водещи политици, включително премиерът Юха Сипиле, осъдиха случая и се чуха призиви за забрана на расистките и екстремистките организации.

По данни на полицията в Хелзинки близо 15 хиляди души са се присъединили към митинга на Сенатския площад.

Премиерът Сипиле участва в протеста в град Куопио. Той обеща скоро правителството да обяви нови мерки срещу екстремистките групи.