НОВИНИ

Във Финландия демонстрираха срещу расизма

Хиляди финландци, включително премиерът Юха Сипиле и бившата президентка Таря Халонен, участваха в демонстрации против расизма и насилието в няколко финландски града.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:39, 24.09.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
финландия демонстрираха расизма

Под лозунга "Стига толкова" демонстрациите бяха свикани в отговор на завършилото с фатален край нападение срещу 28-годишен мъж по-рано този месец в Хелзинки, който протестирал срещу неонацистка групировка, съобщи финландското радио YLE.

Мъжът почина на 16 септември от раните си седмица след като влязъл в пререкания с членове на Финландското движение за съпротива. Той бил свален на земята и ритан в главата от членове на неонацистката група.

В сряда полицията съобщи, че 26-годишен представител на групата е задържан под стража по обвинение в убийство по непредпазливост.

Водещи политици, включително премиерът Юха Сипиле, осъдиха случая и се чуха призиви за забрана на расистките и екстремистките организации.

По данни на полицията в Хелзинки близо 15 хиляди души са се присъединили към митинга на Сенатския площад.

Премиерът Сипиле участва в протеста в град Куопио. Той обеща скоро правителството да обяви нови мерки срещу екстремистките групи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник: Лидерите се договориха за зона за сигурност в Либия
От нашия пратеник: Лидерите се договориха за зона за сигурност в Либия
В Естония не успяха да изберат президент
В Естония не успяха да изберат президент