НОВИНИ

Във Франция изправиха пред съд първите задържани от „жълтите жилетки“

Във Франция бяха изправени на съд първите задържани за размириците, които взеха връх над протеста на „жълтите жилетки“. За френското правителство започна решителна седмица на търсене на изход от създалата се обществена криза.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, БНР
20:17, 03.12.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Президентът Еманюел Макрон може да промени програмата си за седмицата, премиерът Едуар Филип така и не отпътува за срещата за климата в Полша - френските управляващи се надпреварват с времето, за да овладеят ситуацията след хаоса на протестите в събота. Цял ден продължиха разговорите на премиера поотделно с всички водачи на опозицията, насрочени са и дебати в двете камари на френския парламент. Почти единодушно обаче опонентите се обявиха за замразяване на повишените данъци върху горивата - главния източник на протеста. Самите протестиращи, все така без лидер и организация, не постигнаха съгласие пред насрочената за утре среща с премиера.

;

57 задържани за размириците в Париж днес бяха изправени пред съда, на стотина други арестът беше продължен. Сред тях се намират както крайни активисти, така и лица без предишни провинения и непълнолетни младежи от парижките предградия. Щетите от погрома възлизат на 3-4 милиарда евро по изчисленията на столичната община. Триумфалната арка, жертва на вандализма, днес остана затворена.

;

Въпреки че нямат консенсус за следващи акции, и днес „жълти жилетки“ блокираха петролни депа. Гневът се оказа заразителен: днес недоволни от ниските заплати шофьори на линейки блокираха центъра на Париж: стотина френски лицея се бунтуваха срещу реформата на матурите и университетите, а един от главните профсъюзи насрочи митинг срещу поскъпналия живот.

Това очевидно е и мнението на французите - според последните проучвания смятат, че властите не са били на висота по време на протеста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Една година синя каска - стига толкова
Каракачанов: Една година "синя каска" - стига толкова
​Напрежението между Москва и Киев не стихва
​Напрежението между Москва и Киев не стихва