НОВИНИ

Във Франция ограничават скоростта по второстепенните пътища до 80 км/ч

Въпреки месеците на протести на мотористи и автомобилисти и политически дебати, скоростта по 400 000 км второстепенни пътища във Франция вече ще бъде ограничена до 80 км/ч вместо 90 км/ч от 1 юли, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:25, 17.06.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
франция ограничават скоростта второстепенните пътища

Две седмици преди влизането в сила на новото ограничение указът за прилагането му бе публикуван днес в Държавния вестник. Ограничението ще важи за двупосочните второстепенни пътища без централно разделително съоръжение (мантинела), представляващи 40 на сто от цялата пътна мрежа във Франция.

Обявена на 9 януари в рамките на правителствен план, целящ да се намали броят на жертвите по пътищата, мярката предизвика съпротива от сдружения на мотоциклетисти и автомобилисти, подкрепени от депутати и дори някои министри. Според социологическо проучване, публикувано през април, 76 процента от французите са против новото ограничение. Въпреки това премиерът Едуар Филип заяви, че е "готов да поеме негативните последици" от непопулярната мярка, която според него ще спаси живота на 300-400 души годишно. Ако до 1 юли 2020 г. резултатите не потвърдят очакванията на властта, правителството ще поеме своята отговорност, увери Филип.

Смъртността по френските пътища стигна исторически минимум през 2013 г. с 3427 загинали, но започна пак да расте и тенденцията се обърна едва през 2017 с 3684 жертви - 1,4 на сто по-малко, отколкото през 2016 г., отбелязва АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей обещава милиарди лири допълнително за здравеопазване след Брекзит
Тереза Мей обещава милиарди лири допълнително за здравеопазване след Брекзит
Турски товарен кораб потъва край хърватски остров
Турски товарен кораб потъва край хърватски остров