НОВИНИ

Във Франция отбелязаха 3 месеца от протестите на "жълтите жилетки"

От три месеца протестите на "жълтите жилетки" разтърсват Франция всяка събота. Днес протестиращите отбелязаха датата с нов митинг в Париж. Движението, което пламна от цените на горивата и прерасна в по-широк бунт срещу системата, напоследък дава признаци на изтощение и разцепление.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, корес. на БНР
21:10, 17.02.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Шествие, този път неделно, от булевард "Шанз Елизе до Айфеловата кула - така над 1000 "жълти жилетки" отбелязаха навършеното тримесечие на уличните им битки. Без сблъсък не мина и днес - тълпата прогони с обидни думи едно от лицата на протеста, Ингрид Левавасьор, която се оттегли от оформящата се европейска листа на "жълтите жилетки". Демонстрантите зоваха за ненасилие, докато съдът вече се сезира по вчерашните инциденти - подпалване на полицейски фургон в Лион и особено острите антисемитстки нападки срещу известния философ Ален Финкелкраут. Случаят предизвика вълна от реакции на възмущение сред политическата класа, но и сред самите протестиращи:

Бруно Мандрес, организатор на протеста: Вандалските прояви от вчера са недопустими. Това не са истинските "жълти жилетки". Жалко е, че сега всички ние ще бъдем приемани за антисемити, а това не е вярно. Самият аз не съм съгласен с идеите на Финкелкраут, но това не е причина да го обиждаме, камо ли да бъде проявявана агресия спрямо него.
;

Десетина нелепо загинали, хиляди ранени, материални щети и огромни търговски загуби бяха цената на протеста, който тръгна от социалните мрежи, надхвърли изначалния си повод - поскъпването на горивата, и не се успокои след икономическите отстъпки на президента Макрон, нито от започналия национален дебат. Ядрото на протеста назря в "периферната Франция" и се насочи срещу елита. Прогнозите му вещаят 13% гласове на европейските избори, а контактите му с италиански популистки лидери предизвика конфликт между двете страни.

Без ясен лидер и програма движението на "жълтите жилетки" губи сили, числото на демонстрантите намалява, а според последното проучване на Елаб за телевизия БФМТВ 52% от французите желаят протестът да спре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново протест в Сърбия срещу президента Вучич
Отново протест в Сърбия срещу президента Вучич
Тръмп: Европа да приеме обратно и да съди заловените от Ислямска държава
Тръмп: Европа да приеме обратно и да съди заловените от "Ислямска държава"