По-висока активност в сравнение с последните избори за Европейски парламент отчитат във Франция. Французите гласуват на фона на продължаващите протести на жълтите жилетки и на взрива в Лион.

Изборните секции във Франция отвориха в 8 сутринта и ще затворят в 20 ч. Французите гласуват с общо 33 затворени избирателни листи. Тази система позволява гласуване само за листата на една единствена партия, като кандидатите и реда им са фиксирани. Листите се определят от партиите и предпочитаните от тях кандидати са начело. При тази метод няма преференциален вот

Каква Европа искате да видите след днешния вот?

Филип Вивиен - политически консултант: Европа за хората преди всичко. Днешното гласуване е изключително важно за всеки, който иска да види промяна.
Виржини: Гласувах за голяма, обединена и силна Европа.
Едмонд: Това, на което всички се надяваме, е да имаме свободна Европа, с единна европейска валута и Европа, в която екстремизмът не побеждава.

Какво ще означава за Франция евентуална победа на крайнодясната партия на Льо Пен?

Филип Вивиен: Националистичните тенденции при нас имат приоритет при всеки един избор. Но сега смятам това за грешка, защото ние гласуваме за Европа.

Решаване на тежките екологични проблеми и една по-зелена Европа бе сред най-важните теми, в името на които гласуваха днес младите хора в Париж.

© БГНЕС
Още по темата ЕВРОИЗБОРИ 2019