Френски град от този месец търси кандидат собственици за 18 къщи. Цената е едно евро, но, разбира се, има и условия, а целта - да се вдъхне нов живот на икономиката и града. Проектът е първи за Франция, но вече е изпробван с успех - например в Ливърпул.

Близо до Лил и до белгийската граница, Рубе е град с вече по-малко от 100 000 души. Славата му на столица на текстилната индустрия е вече минало, сега 43 на сто от населението живее под границата на бедността. Затова и стотици общински жилища стоят празни и занемарени, а за кметството ремонтът и поддръжката биха били твърде голяма финансова тежест.

Венсан Бугамон "Градско планиране": Трябва да направим нещо, иначе къщата ще падне върху главите на хората. Коминът се е наклонил.

Затова е избрано друго решение, което ще оживи западащите квартали и ще опази архитектурното наследство на Рубе.

Венсан Бугамон "Градско планиране": Ако не се намесим, градът ще се разпадне - и като общество, и като сгради.

Идеята на къщите за едно евро е да привлечем хора, които ще инвестират в културното наследство, ще се грижат за него, ще пратят децата си в училищата тук и ще съживят квартала.

Предложените 18 къщи за едно евро са от 30-те години, с площ от 70 до 130 квадратни метра. Кандидатите трябва да са от града или региона, досега да не са притежавали имот, да се ангажират до една година да ремонтират жилището по списък с изисквания и после да живеят в него поне шест години.

Подбрани са не крайно занемарени къщи, за да не бъде възстановяването прекалено скъпо, но и не твърде запазени, за да не се подбива пазарът на недвижимости. Въпреки символичната цена отзвукът към офертата е разнопосочен.

Жеанин Вероник, жителка на Рубе: Ще има много други разходи, не си струва.
Антоан дьо Лил, жител на Рубе: Трябва да се види състоянието на къщата и какво е за ремонт, но да станеш собственик за едно евро си е много интересно.
Фабрис Кепсю, безработен от Рубе: Всеки иска собствен дом, а не да го гони хазяин.
Нажер Рамон, секретарка от Рубе: Не ни привлича. Кварталът не е от най-добрите. Не сме изкушени.
Шърли Рамон, студентка от Рубе: И не можем да си го позволим. Ако резултатът с първите 18 къщи е добър, кметството ще включи в проекта и още изоставени сгради.
Милуда Ала, зам. кмет на Рубе: Промяната винаги е трудна. Целта е да създадем възможности за растеж и динамика. Трябва да спрем да плачем за миналото и да работим за бъдещето на града.

Схемата дом за едно евро вече е изпробвана с успех в английския Ливърпул и средновековно сицилианско село. Чака се опитът на френския Рубе.