41,2°C показаха днес термометрите в Бордо - най-високата температура, откакто измерванията са започнали, съобщава Би Би Си. Предишният рекорд от 40,7°C е бил отбелязан през 2003 година. Метеоролозите предвиждат живака на термометрите да покаже рекордни стойности тази седмица в Белгия, Германия, Нидерландия и Великобритания.

Клеър Нулис от Световната метеорологична организация отбеляза, че горещата вълна в Европа е следствие на глобалното затопляне и подобни жеги не са "проблем, който ще изчезне".

Във голяма част от Франция днес е обявен оранжев код за високи температури. Френските метеоролози не изключват термометрите в Париж също да покажат рекордни стойности и да задминат най-високата измервана температура - 40,4°C през 1947 година.

В Белгия вече обявиха червен код за жеги в на територията на цялата страна. Подобен ход за района около Сарагоса предприеха и в Испания. В края на юни горещите взеха жертви и доведоха до горски пожари в различни части на Иберийския полуостров.

Продължават рекордните горещини във Великобритания

Продължават рекордните горещини във Великобритания

Великобритания е обзета от незапомнени жеги. Метеоролозите предупредиха, че това вероятно ще е най-горещият юли на Острова, откакто се води статистика...