По традиция на Цветница Центърът по трансфузионна хематология във Варна организира кръводарителска кампания, за да осигури кръв и кръвни продукти за предстоящите почивни дни. Инициативата се подкрепя от варненското сдружение “Благотворителност и спорт”.

Варна

Болниците във Варна приемат пациенти не само от областта, но и от цяла Североизточна България. Нуждата от кръв е постоянна, а през празничните дни тя не може да се обработва и изследва.

Д-р Жанета Йорданова, Кръвен център, Варна: Разчитаме само на наличните запаси. Поради тази причина преди празници е добре да имаме повече акции, за да имаме добри запаси и да можем да реагираме на всички искания за кръв.

Когато има повече почивни дни, кръвните продукти често не достигат. Тогава зачестяват катастрофите, защото много хора пътуват.

Д-р Жанета Йорданова, Кръвен център, Варна: Травматизмът се увеличава, а пък болните пациенти имат нужда непрекъснато от кръв, пациентите от хематологията, от онкологиите.

Дневно около 60 пациенти във Варна се нуждаят от кръвопреливане. Дарителите рядко са повече от 50. Един от тях е Даниел Николов, студент по медицина. Като бъдещ анестезиолог разбира, че при инциденти спешното кръвопреливане може да спаси живот.

Даниел Николов, кръводарител: Нищо не ми струва на мен, пък нуждата е огромна. България е най-ниско в класацията за кръводаряване безвъзмездно в Европейския съюз.

Лекарите от Кръвния център напомнят, че най-голям е недостигът на кръв от група А отрицателна. Те призовават всички, които искат да помогнат, да се включат в кампанията тази неделя в Центъра по трансфузионна хематология.