НОВИНИ

Във Варна продължава дебатът за българското земеделие

Европейският съюз ще продължи с финансовата подкрепа за българските производители, но страната ни трябва да предложи промени в общата си селскостопанска политика, заяви представителят на Еврокомисията Йежи Плева по време на петата Национална среща на земеделските производител. На форума във Варна ще бъде изработена платформа, която да обединява бранша по най-важните въпросите, свърани с развитието на сектора.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Даниела Цекова / Илко Илиев
18:03, 09.02.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Законодателните промени в земеделския сектор трябва да намалят напрежението в бранша и да дадат решение на най-сериозните проблеми, като ниската принадена стойност в сектора.

Венцислав Върбанов-председател на АЗПБ Ние се превърнахме в една страна износител на суровини. Принадената стойност не остава в България, отива на други места и в тази посока трябва да се работи.

Затова, според Върбанов, българските животновъди трябва да бъдат стимулирани.

Венцислав Върбанов- -председател на АЗПБ
За да може част от зърното да остане тук в България, да се ползва за изхранване на животни и да си произвеждаме и да си задоволяваме потребностите от месо, от мляко,от плодове от зеленчуци.

А парите за селското стопанство няма да спират след 2020-та година, друг е въпросът в какъв размер ще бъдат те- каза Таня Дъбнишка изп.директор на Асоциацията на земеделските производители.

Таня Дъбнишка-изп.директор на АЗПБ
Ще намалят за големите бенифициенти плащанията и ще се търсят повече средства за малките производители
Йежи Плева- ген.директор на ГД “Земеделие и развитие на селските райони“, ЕК
До края на годината България трябва да е готова с предложенията за промени в общата селскостопанска политика.На този етап е трудно да се каже точно какви ще са те. Що се отнася до коментарите, че директните субсидии ще отпаднат, мога да кажа че финсовата подкрепа към фермерите ще продължи и тя ще бъде сърцевината на всяка бъдеща политика

Срещата на земеделските производители ще приключи утре с представяне на проекта на“Кодекс за поземлените отношения.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на 28 тунела в страната
Проверка на 28 тунела в страната
Повече от 5 км е опашката от ТИР-ове на граничен пункт Капитан Андреево
Повече от 5 км е опашката от ТИР-ове на граничен пункт "Капитан Андреево"