НОВИНИ

Куриоз! Искат билет за градския транспорт на 2-месечно бебе

Във Велико Търново наш зрител ни алармира за случай в градския транспорет. Румяна Христова твърди, че в един от автобусите са я задължили да представи карта или да купи билет на двумесечното си бебе. Наши репортери провериха направиха проверка.

bnt avatar logo
от Н.Славов, З.Илиева
07:00, 29.07.2016
30259
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Румяна Христова, майка: Платих си моето билетче и реших, че всичко е ОК. Жената ме попита за карта, казах, че нямам понеже не пътувам редовно с автобус. Попита ме за карата за детето, казах, че нямам карта и тогава ми каза, че трябва да заплатя и за нея билет. При което много се учудих, защото сумата беше, каквато беше за мен и за всеки друг, не ставаше въпрос за намаление или за нещо друго, просто трябваше да взема билет и за нея.

Жената се обади в редакцията, възмутена от новите правила, които задължават майките да представят карти или да купуват билети на децата си. Интересува се например, как въпросната карта ще бъде издадена, ако тя все още не получила акта за раждане на бебето.

Румяна Христова, майка: Защото идва тук въпросът, ако моя приятелка ми дойде на гости с малкото си бебе и решим да се разходим из града и да сменим няколко автобуса и тя няма карта?Това е единият въпрос. Другият въпрос е, ако тръгвам от родилно и реша да се прибера с градския транспорт... трябва да изкарам карта преди бебето ми да се е родило. Вярно, че е личност, но е все още на два месеца личност още.

За „Денят започва" от транспортната фирма, собственик на автобуса потвърдиха, че майките са длъжни да представят карти на своите деца, които се издават безплатно в общината.

Добри Добрев, отдел „Контрол" в транспортна фирма: Майката, с личната си карта, която е с адресна регистрация в съответната община, където има организиран градски транспорт и с акта за раждане на детето, трябва да отиде на определеното място от общината, или в общината, или в офис на някоя от превозваческите фирми, която е упълномощена да издаде съответната карта. И при липса на такава карта, родителят трябва да заплати билетчето!"

От фирма уточниха още, че не са нарушили закона като са задължили Румяна да купи билет от 0,70 ст за своето бебе. Наредбата е влязла в сила от 2015 година и важи за цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба, посветена на книгите и библиотечното дело
Изложба, посветена на книгите и библиотечното дело
В Бразилия задържаха предполагаем екстремист
В Бразилия задържаха предполагаем екстремист