Във Велико Търново ще бъдат монтирани 1500 филтъра за прочистване на въздух. Съоръженията ще бъдат поставени на комините на горивни инсталации, като според експертите монтирането им ще доведе до драстично намаляване на фините прахови частици и вредните емисии във въздуха. Проектът е на общината в старата столица.

Въпреки, че данните показват, че основният замърсител на въздуха във Велико Търново са печките на твърдо гориво, оказва се те все още са най-евтиният и предпочитан начин за отопление в зимните месеци.

Бончо Петров - жител на Велико Търново:„ Моят комин пуши, слагам и въглища, иначе на дърво отдавам 15-16 кубика дърва. Аз отоплявам цялата къща с камина на водна риза. Ако синковеца ми прати пари за газ.."

А в борбата с мръсният въздух, от община Велико Търново ще използват филтри, които ще бъдат монтирани върху комините на хора като Бончо, които през зимата се топлят на дърва и въглища.

Стойна Младенова - главен специалист отдел „Околна среда":„Електрониката се монтира извън комина в кутия. Създава се едно напрежение по електрода и фините прахови частици полепват по комина и не излизат през филтъра, през него излизат само безвредни газове!"

Общината възнамерява да купи 1500 филтъра с пари по европроект и да ги раздаде безплатно на хората.

Зорница Кънчева - началник отдел „Околна среда" Община Велико Търново: „Общината ще ги монтира в проблемните зони и на комини, които обхващат по няколко горивни инсталации."

Според експертите ефективността на съоръженията е над 95%