НОВИНИ

Във Велико Търново продавачите на мартеници са облечени в носии

В старата столица Велико Търново продавачите на мартеници посрещат своите клиенти, облечени в автентични народни носии. По сергиите пък трудно могат да бъдат открити вносни мартеници, тъй като всички цяла година ръчно изработват всяка гривна, брошка или гердан с Пижо и Пенда. И тази година истински хит остават мартениците, направени от чепкана вълна и естествени багрила.

bnt avatar logo
от Мирела Дончева
07:51, 01.03.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Повече от 20 години Искра Илиева плете и веза мартеници по стара техника от времето на баба ѝ. А тази година на сергията ѝ преобладават мартениците от вълна, които е оцветила с естествени багрила от природата.

Искра Илиева: Предпочитам мартеницата да бъде направена от естествени материали и усукан конец бяло и червено. Това, което е и Пижо и Пенда, това е всъщност истинската мартеница. Багрилата - използвам естествени багрила, природни - лук са използвали, орехова шума за кафяво, за червено - червено цвекло и така са оцветявали вълната.

Към традиционния български занаят в последните години обръщат очи и младите хора, като 19-годишната Янка Накова, която тази година за пръв път продава мартениците, които заедно с майка ѝ изработвали цяла година.

Янка Накова: Занимаваме се цялото семейство с мартеници, интересно ми е и опитвам да запазя българската традиция. - Кой ти показва основните неща? - Майка ми. - Оценяват ли хората ръчния труд? - Да, повечето хора оценяват, трибагреника, който е на нашата държава, той се търси най-много.

Освен, че ръчно изработили мартеничките, които предлагат, от няколко години по традиция продавачите посрещат Баба Марта, облечени в традиционни народни носии, като по този начин предизвикват освен интерес, но и широки усмивки на всички, които минават по главната улица на града.

Искра Илиева: Защото като се облека в тази, някак си така ми става хубаво и искам да предам положителна енергия на хората около мен, да са весели, да са радостни.
Янка Накова: Трябва да запазим традицията в България, а и все пак сме българи. Повече се спират когато ни видят, усмихват се, радват се.

Автентичното им облекло мигновено приковава погледите на всички минувачи, които освен да си купят мартеница, се спират и да се снимат с продавачите.

- Много е приятно, още по-весело, още повече настройва за този ден.

- Създава празнично настроение. Българското нека да бъде на първо място.

- Прекрасно, много се радвам.

А най-търсената мартеница през последните години, оказва се си остава традиционната гривна от бял и червен конец - за здраве и късмет през цялата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейство Обама сключи договор с книгоиздателство за рекордна сума
Семейство Обама сключи договор с книгоиздателство за рекордна сума
Зоран Заев очаква да получи мандат за съставяне на правителство в Македония
Зоран Заев очаква да получи мандат за съставяне на правителство в Македония