НОВИНИ

Във Велинград знаели за урана от края на 2016 г.

Водното дружество във Велинград още на 29 декември 2016 година е имало информация за превишения над допустимите норми на уран във водоизточниците. Въпреки това контролните органи не са били уведомени.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:19, 26.04.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Това стана ясно на пресконференция на РЗИ Пазарджик. Информацията за нестандартни резултати за уран от проби питейна вода в три от водоснабдителните зони на регион Велинград е подадена чак на 21 април в РЗИ. През последните няколко дни пробонабиране е направено от всички засегнати водоизточници във Велинградско, но резултати се очакват до няколко дни. Началникът на отдел "Държавен здравен контрол" в РЗИ-Пазарджик обясни на пресконференцията днес, че през месец март са правени изследвания на водата в Света Петка, но пробите не са отчели завишения на стойностите.

;

В момента водоползването за питейни нужди от проблемните водоизточници е спряно до излизане на окончателните резултати, допълниха експертите. Ограничено остава ползването на водата за питейни нужди в селата Света Петка, Юндола, Грашево, Пашово и Мечо Корито. Създадена е необходимата организация за доставка на бутилирана натурална минерална вода, която се раздава на домакинствата по списък.По искане на областния управител, в срок до днес „ВиК в ликвидация" ЕООД Пазарджик и общинските ВиК оператори в Пещера, Панагюрище, Белово, Брацигово, Ракитово, Батак и Стрелча, предоставиха анализи от изследвания на питейната вода по радиологични показатели. Взети са проби от различни водоизточници, извършвани са в лицензирани лаборатории, а посочените стойности са в допустимите норми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки дариха кръв за пострадалото от волтова дъга момче
Десетки дариха кръв за пострадалото от волтова дъга момче
Бракуват стари тролейбуси във Варна
Бракуват стари тролейбуси във Варна