10-то юбилейно издание събра близо 500 таланта от 13 страни в Европа.

© Благой Цицелков / БНТ

Събитието се организира от българския артцентър "Кърнолски" и се проведе под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова. Това е едно от най-големите български музикални събития организирани отвъд границата на страната ни и за това според президентската институция е важно да бъде насърчавано развитието на подобен род събития. Във финалната вечер участваха най-добрите изпълнители и танцови състави от цяла Европа.

Гран при за най-добро представяне в рамките на фестивала за първи път получиха представителите на две танцови формации - едната от Украйна, другата от Полша. Младите артисти избраха да покажат, че изкуството може да обединява не само различни култури, но дори и балета с народните танци със специален пърформанс в сърцето на Лидо Ди Йезело, Венеция.

Най-добрите изпълнители в конкурса "Орфей в Италия" получиха ваучери за участие в други престижни фестивали. По време на фестивала бяха проведени и изслушвания за престижния италиански конкурс "Сан Ремо", в който за първа година се допуска и участието на чужденци.