НОВИНИ

Във Венеция протестираха срещу големите кораби

Отново протест във Венеция срещу големите круизни кораби. Лодки и гондоли препречиха пътя на големите круизни кораби във водите на Венеция. Около 2000 жители на града през това време на площад Сан Марко изразяваха протеста си срещу нашествието на туристическите гиганти.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:34, 26.09.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:26 мин.
По света
венеция протестираха големите кораби
Марко Баравале, "Комитет срещу големите кораби": "Казваме не на големите кораби по няколко причини - замърсяване на въздуха, ерозия на лагуната. Освен това круизните кораби носят груб и непоносим туризъм".

Според круизните оператори, техните съдове не вредят на архитектурата на Венеция, а носят препитание на поне пет хиляди семейства. Хората там мислят обаче, че този вид туризъм застрашава и природата и сградите и един ден просто ще ги прогони от града.

Дневно 30 хиляди души влизат във Венеция, в разгара на сезона туристите често надвишават по брой населението. То все повече намалява заради високите наеми и превръщането на жилищата в туристически квартири. Опасенията за последствията от небалансирания туристически наплив върху лагуната, дворците и характера на града се съдържат и в докладите на експертите на ЮНЕСКО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът отстрани от длъжност кмета на Перущица Ради Минчев
Съдът отстрани от длъжност кмета на Перущица Ради Минчев
И днес отводняваха болница Света Анна във Варна
И днес отводняваха болница "Света Анна" във Варна