НОВИНИ

Във Военната академия в София изложиха американска и българска бойна техника

Бойна техника, която е на въоръжение в армиите на България и САЩ, беше показана само за ден пред сградата на Военната академия в София. Десетки граждани успяха да се качат в едни от най-съвременните машини за борба с химически оръжия. Не бяха малко и онези, които се престрашиха да изпробват функциите на военните коли.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:46, 27.07.2017
Чете се за: 01:07 мин.
Още

Във военните коли има място и за домашен уют - с тези думи ни посреща Джаки Рос от Сухопътните войски на Щатите. Показва ни плюшена играчка, закачена в центъра на 19-тонната машина „Страйкър“. Предназначена е за разузнаване и медицинска евакуация.

Джаки Рос, Втори кавалерийски полк при Сухопътни войски на САЩ: [Тук работят] четирима - шофьор, двама наблюдатели и медицинско лице. Това съм аз. Eдин пострадал войник няма как да ни се обади, за да си поръча линейка, за това имаме двама наблюдатели, които следят постоянно какво се случва около нас.

Войникът сподели, че понякога се налага да живеят в бойната машина със седмици по време на интензивни учения. „Страйкър“-ът става място за хранене, спане и работа.

Българските военни машини, показани днес, са сред най-новите попълнения на армията ни.

Старши лейтенант Веселин Станков, зам.-командир на първа механизирана рота при ВФ 26400-Благоевград: Техниката, която представяме тук и се намира зад мен, е американско производство. Бронирана машина „Командо силект“ с 12,7-милиметрова картечница и 40-милиметров гранатомед.

Основното ѝ предназначение е да предпазва и охранява летища и градски райони.

ген.-майор Тодор Дочев, зам.-командващ на Съвместното командване на силите: Посланието към обществото е прозрачност и видимост на това, което прави Българската армия, съюзническите войски по време на голямото учение „Сейбър гардиън“.

Американските войници не скриха нищо от посетителите. Показаха им какво има в раниците им, къде все пак намират място и за лични вещи, както и как работят военните коли за борба с ядрени и химически оръжия.

БНТ: Предполагам, когато излезете извън машината след няколко месеца в нея, и видите природата...
Джаки Рос, Втори кавалерийски полк при Сухопътни войски на САЩ: Направо не ти се вярва, но най-много се радвам, когато заспя в истинско легло. Между другото, в момента сте седнал в тукашното ми...

Утре техниката ще се отправи към Македония, където ще участва в съвместно учение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Нови арт скулптури красят зелените площи на Банско
Нови арт скулптури красят зелените площи на Банско
Изследване на агенция Медиана за електоралните нагласи у нас
Изследване на агенция "Медиана" за електоралните нагласи у нас