Във всички държави от ЕС, с изключение на Дания, където ДДС-то е 25%, има диференцирана ставка за данъка върху добавената стойност. Най-висока е стандартната ставка в Унгария - 27%, а най-ниска - в Люксембург. Как се облагат хранителните стоки, лекарствата и другите продукти в ЕС?

Стандартната ставка на ДДС в ЕС варира от 17 до 27 процента.

Диференцираните ставки са от 4 да 15 процента. Най-много ставки има в Люксембург - четири.

Във Великобритания стандартната ставка е 20 процента, а 5 процента е ДДС върху елекричеството. В Обединеното кралство има и нулева ставка - върху лекарствата с рецепта, обществения транспорт, книгите и вестниците и детските дрехи.

В Германия стандартният ДДС е 19 процента, а 7 на сто е данъка върху хранителните продукти.

Във Франция стандартният данък е 20 процента, а по-ниската ставка от 10 процента важи за туризма, ресторантите и транспорта. 2 на сто е ДДС за пресата.

В Унгария стандартната ставка е 27 процента, намалената - 18, а ДДС върху хранителните продукти, интернет, лекарствата и книгите е 5 на сто.

В Гърция стандартната ставка е 24 процента, 13 на сто е ДДС в туризма, а 6 процента - върху билетите за театър, лекарствата и книгите. На някои от гръцките острови ставките на ДДС са различни от централната част на страната.

В Румъния стандартната ставка е 19 процента, а 9 процента е ДДС върху храните, лекарствата, книгите, вестниците и в туризма.

 Тристранката отхвърли намаляване на  ДДС за храни и лекарства

Тристранката отхвърли намаляване на ДДС за храни и лекарства

На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес бизнес организации и КНСБ категорично отхвърлиха законопроекта на БСП за сваляне...