НОВИНИ

Въведоха промени в синята и зелена зона в София

Синята зона за платено паркиране в София ще бъде удължена в събота до 18 часа, а Зелената ще бъде въведена и в кварталите Лозенец и Яворов. Това са част от промените, които бяха приети днес от Столичния общински съвет. Те ще влязат в сила от 1-и октомври.

bnt avatar logo
от Тодор Литовски
20:57, 20.07.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Вместо до 14 ч., както е в момента, в събота шофьорите вече ще плащат за синя зона до 18 часа, реши Столичният общински съвет. Зелената зона обаче остава безплатна и през двата почивни дни. През работните дни времетраенето на зоните се измества с половин час и от 1-и октомври ще е от 8:30 до 19:30.

Зафир Зарков, общински съветник: От 08:30 с цел да осигури възможността за безплатно паркиране при оставяне на децата в детските градини и училища и вече до 07:30 с причината живущите да могат да си намират по-лесно места и да паркират в зоните за локално паркиране.

Идеята за целодневно плащане за синя зона в събота не намира много привърженици сред шофьорите.

Приетата наредба предвижда и въвеждане на платено паркиране в Лозенец между булевардите Евлоги и Христо Георгиеви и Джеймс Баучер и в квартал Яворов - по преките на ул. Иван Асен II.Така ще се обособят близо 4 500 места за платено паркиране.

Тази сутрин преди заседанието на общинския съвет граждани от кв. Яворов внесоха подписка против разширяването на зелената зона в квартала им.

Христо Лафчиев: Ние виждаме тази мярка не като наложителна и трябва да се въвежда, а като мярка, която е „ще ви вземем едни пари“.

Според общинарите обаче подписката е закъсняла и съдържа малко подписи едва 350, при население в квартала от 5 000 души. Можело да се предположи, че голямото мнозинство е за въвеждането на зелена зона, за да може да се паркира спокойно. До първи октомври служителите на ЦГМ трябва да разчертаят паркоместата и да монтират анти паркинг колчета, там където няма да не може да се паркира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десет министри на парламентарен контрол
Десет министри на парламентарен контрол
Прокуратурата повдигна обвинения срещу побойника от АМ „Тракия“
Прокуратурата повдигна обвинения срещу побойника от АМ „Тракия“